Disputa ANRC cere o diminuare a tarifelor de terminare a apelurilor in retele mobile

Incepand cu 2006, tarifele la convorbirile de pe telefonul mobil catre alte retele ar putea scadea. Reducerea nu are legatura directa cu ascutirea competitiei determinata de oferta agresiva a Cosmote, insa tocmai acest lucru ar putea fi factorul declansator.




Pe piata, se vorbeste deja despre negocierile din jurul viitoarelor reglementari. In acest moment, pentru terminarea unui apel intr-o alta retea, fiecare operator plateste, in medie, opt eurocenti. Modelul de calcul al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) arata ca acest nivel ar fi prea ridicat in raport cu costurile operatorilor cu putere semnificativa pe piata, respectiv Connex-Vodafone si Orange Romania. Cu alte cuvinte, ANRC le cere celor doua companii o fundamentare a tarifelor pe costuri. Radu Tudorache, directorul Directiei de Reglementare Economica a Pietei de la ANRC, spune ca autoritatea asteapta ca operatorii sa le puna la dispozitie propriile lor modele de calculatie. “In cazul in care nu vor face acest lucru, autoritatea isi va impune propriul sau model de calcul”, spune Tudorache. Acesta stie ca unele costuri ale companiilor de telefonie mobila sunt superioare celor din Europa, dar multe dintre ele sunt mai mici decat ceea ce se intalneste in Occident. “Costurile cele mai ridicate sunt date de dezvoltarea infrastructurii, mai dificila din cauza conditiilor de relief si acces in anumite zone, dar, cu siguranta, exista si costuri mai mici, cum sunt cele legate de forta de munca”, adauga Tudorache. Directorul din ANRC nu uita sa aminteasca si faptul ca in Uniunea Europeana tarifele de interconectare s-au diminuat drastic, cu aproximativ 22% in ultimii trei ani. El considera ca alinierea la aceasta tendinta este fireasca si pentru piata romaneasca.


Pentru companiile de telefonie mobila, o scadere a acestor tarife cu echivalentul a 1-2 eurocenti ar insemna venituri mai mici. Iar primele vizate sunt Connex-Vodafone si Orange Romania, operatori in ale caror retele se termina si cele mai multe convorbiri provenite de la clientii altor companii. Cat de mult afecteaza o astfel de reducere? Reprezentantii principalilor operatori se feresc sa avanseze o cifra, mai ales in perioada negocierilor cu ANRC. “Prin utilizarea unor rate de terminare foarte mici, la limita costurilor sau chiar sub acestea, operatorii pot ajunge sa-si limiteze investitiile in noile tehnologii si servicii. Scopul modelelor de calculatie a costurilor este acela de a gasi un echilibru care sa permita operatorilor nu doar sa-si recupereze costurile, ci si sa reinvesteasca in serviciile existente si tehnologii noi”, spune Mihai Tarniceanu, Manager, Business Strategy & Regulatory Affairs la Connex-Vodafone.


Reprezentantii operatorilor spun ca, in ultimii trei ani, ANRC a redus tarifele de terminare in retelele mobile din Romania cu peste 30% pentru operatori mobili, o rata mai mare decat media europeana. “Suntem la cel mai scazut nivel din Europa. Dat fiind ca, odata cu apropierea momentului aderarii Romaniei la UE, toate tarifele tind sa se alinieze la valorile europene, credem ca este necesar ca si tarifele de telefonie sa se situeze la nivele comparabile”, spune Dorian Odiatiu, International Business&Interconnection Manager la Orange Romania. Cu alte cuvinte, daca ne luam dupa argumentele companiilor, alinierea la tarifele europene ar insemna o crestere a acestora. Desigur, mai ramane sa isi sustina aceste argumente in fata ANRC.


Aceasta batalie nu se da pentru prima oara. Acum doi ani, tariful de terminare a apelului in retele mobile a fost diminuat de ANRC, de la 11 centi la nivelul actual de zece centi. In plus, ANRC a luptat pe alt front si cu Romtelecom, unde si-a impus parerea pana la rezolvarea litigiului.
Multi spun ca aceasta batalie a fost declansata de intrarea mai agresiva a Cosmote pe piata. Altfel spus, ANRC ar incerca sa ii faca loc operatorului grec. Insa, daca ANRC isi impune varianta, nu inseamna ca vor scadea tarifele convorbirilor. Ci doar ca ratele profitului vor fi inferioare celor de acum. Iar scenariul se repeta si in situatia cresterii tarifelor de interconectare, cu amendamentul aprecierii ratelor de profit. A scadea aceste tarife inseamna si o posibilitate mai mare de a jongla cu preturile finale in cazul unei cresteri a concurentei. Iar tocmai Cosmote ar putea fi argumentul final pentru o scadere a tarifelor convorbirilor in 2006.

Operatorii vor alinierea la tarifele europene

• Tarifele de terminare a apelurilor in retelele mobile din Europa difera de cele din Romania, dar in sensul ca la noi sunt cele mai mici tarife de terminare din Europa. Conform rapoartelor Comisiei Europene, media in statele UE este de peste 13 eurocenti pe minut.


• Tariful actual de zece centi-dolar pe minut utilizat in Romania este aproape la jumatate din media europeana. De aceea, operatorii de telefonie mobila autohtoni sunt de acord cu o aliniere la preturile europene, care ar duce la o crestere a tarifelor de
interconectare.