Guvernul de la Madrid condamnă decizia Argentinei, pe care o consideră ostilă Spaniei. Relatarea corespondentului Rador, Annamaria Damian, începe cu declaraţia ministrului spaniol al industriei, Jose Manuel Soria.
"Este o decizie ostilă împotriva Repsol, o companie spaniolă, deci împotriva Spaniei şi a Guvernului spaniol. Aşadar, Guvernul va acţiona în consecinţă". 
Este declaraţia ministrului industriei, Jose Manuel Soria, unul dintre miniştrii convocaţi de urgenţă de premier aseară, după ce Cristina Fernández făcea oficial un anunţ aşteptat de mai multe zile – confiscarea acţiunilor Repsol în compania YPF, pentru a ajunge în proprietatea Republicii Argentina.
Preşedinta de la Buenos Aires, aplaudată de susţinători şi ulterior încurajată de manifestaţii în stradă în centrul capitalei, pune capăt astfel unei relaţii comerciale începute cu mulţi ani în urmă. În 1999, compania spaniolă Repsol a cumpărat 57% din acţiunile companiei argentiniene YPF.
Repsol a anunţat aseară că va lua măsuri legale, deoarece naţionalizarea înseamnă violarea principiilor fundamentale ale siguranţei juridice şi de încredere a investitorilor internaţionali.
Valoarea acţiunilor deţinute de cea mai mare companie spaniolă de energie în Argentina este de peste 4 miliarde de euro şi reprezintă în beneficii nete 21% din firma spaniolă de exploatare a energiei.
Repsol şi guvernul de la Madrid anunţă măsuri legale, diplomatice şi comerciale împotriva Argentinei
După anunţul oficial făcut de preşedintele argentinian Cristina Fernandez Kirchner, preşedintele companiei spaniole, Antonio Brufau, a avertizat că vor urma o serie de repercusiuni legale, după ce a acuzat conducerea de la Buenos Aires că a luat măsuri "absolut ilegitime şi nejustificabile" şi că a provocat cu intenţie scăderea preţului acţiunilor filialei în cauză.

Preşedintele Repsol susţine că guvernul argentinian a dus o campanie de "hărţuire, ameninţări şi scurgeri de informaţii", astfel încât să provoace scăderea preţului acţiunilor YPF, favorizând naţionalizarea acestora la nivel minim. "Aceste fapte nu vor rămâne nepedepsite", a insistat acesta, anunţând ulterior că va cere un arbitraj internaţional, odată cu compensaţii corecte şi rapide pentru acţiunile expropriate. Repsol estimează acţiunile YPF la 46,55 de dolari, aşadar filiala ar avea o valoare de 18,3 miliarde de dolari, potrivit TVE.

Ministrul spaniol al industriei, energiei şi turismului, José Manuel Soria, a anunţat de asemenea că guvernul va adopta măsuri diplomatice şi comerciale, dar şi de natură industrială şi energetică împotriva Argentinei şi a deciziei guvernului de la Buenos Aires. Acesta a mai subliniat că Spania nu poate să nu ia măsuri în faţa "unei astfel de ostilităţi" şi că decizia "arbitrară, discriminatorie şi neconformă cu dreptul" luată de Argentina dovedeşte că aceasta se tranformă într-o ţară în care investiţiile străine nu sunt deloc sigure.

Acţiunile Repsol au înregistrat pierderi de 6% la Bursa din Madrid în dimineaţa aceasta, după anunţul naţionalizării făcut de la Buenos Aires. Guvernanţii de la Madrid au recunoscut că există puţine speranţe pentru o revenire asupra deciziei.
Repsol va cere Argentinei o compensaţie de 10 miliarde de dolari după naţionalizarea filialei sale
Preşedintele Repsol a anunţat că se va adresa unei instanţe internaţionale şi va solicita o compensaţie care ar putea depăşi suma de 10 miliarde de dolari, scrie AFP, citat[ de Agerpres.
"Repsol va iniţia toate acţiunile legale posibile şi va solicita o compensaţie prin intermediul unui arbitraj internaţional, care va trebui să fie cel puţin egală cu valoarea celor 57,4% din acţiunile YPF deţinute de Repsol, pe care aceasta le evaluează la circa 10,5 miliarde de dolari", a declarat Antonio Brufau, preşedintele Repsol.