”Obiectivele principale ale BNR pentru aderarea la ERM-2 (Exchange Rate Mecanisme), prevăzută pentru 2012, sunt consolidarea unei rate scăzute a inflaţiei, a pieţei interne de capital pe termen lung, precum şi stabilitatea relativă a cursului leu-euro”, a spus conf. Agnes Nagy, amintind, în context, că până la sfârşitul acestui an este prognozată o inflaţie de 8-8,2%.

Mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2, reprezintă un test de doi ani privind stabilitatea monedei locale înainte de adoptarea euro.

Potrivit reprezentantei CA al BNR, calendarul trecerii la euro va trebui să ţină cont de faptul că ”adoptarea monedei europene este ultima şi nu prima fază a procesului de convergenţă şi trebuie să se bazeze pe un consens politic naţional”. Pe de altă parte, adoptarea euro nu va înlocui procesele de reformă şi de restructurare a economiei.

Din punct de vedere tehnic, pregătirea pentru aderarea la zona euro priveşte guvernanţa politică, pe cea instituţională – care trebuie să dinamizeze şi eficientizeze mersul economiei -, precum şi importante documente strategice.

”Guvernanţa politică are un rol primordial în adoptarea unui consens politic naţional, indiferent de momentul electoral şi de coaliţiile politice”, a afirmat conf. Agnes Nagy.

Ea a evidenţiat că, pentru politica fiscală, prudenţialitatea trebuie să joace un rol activ, prin limitarea creşterii nesănătoase a creditului, precum şi pentru prevenirea supraevaluării preţului activelor şi a acumulării vulnerabilităţilor sistemice.

”În privinţa măsurilor prudenţiale, comportamentul anticiclic al BNR, respectiv al politicii monetare, s-a reflectat în măsurile ce au vizat atenuarea dinamicii creditului acordat populaţiei şi reducerea volumului provizioanelor după criză.

Totodată, conf. Agnes Nagy a arătat că nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, gradul de deschidere a economiei şi volumul comerţului exterior sunt cele mai importante criterii de convergenţă reală.

”Din păcate, în România nivelul PIB-ului pe cap de locuitor este puţin peste 20% (21,6%), ceea ce ne pune în dificultate. (…) În prezent, România se confruntă cu un deficit fiscal ridicat, un deficit extern în creştere şi un nivel înalt al riscului de ţară. Neavând economisiri interne, România are nevoie, în continuare, de pieţele financiare externe şi va fi mult mai afectată comparativ cu ţările în care economiile au fost stabile şi înainte de aderarea la UE”, a susţinut Agnes Nagy.

Conferinţa de la FSEGA a fost organizată în cadrul proiectului ‘BNR – zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti’, care s-a desfăşurat, luni şi marţi, în instituţia clujeană de învăţământ economic superior. Luni, un grup format din 27 de studenţi ai FSEGA a vizitat sediul Sucursalei BNR Cluj şi a participat la prezentări făcute de experţi pe teme de emisiune, politică monetară, pieţe şi stabilitate financiară.
SURSA: Agerpres