Zi crucială pentru România. Astăzi, se votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Totul va fi pe muchie de cuțit. Este posibil ca PSD, inițiatorul moțiunii, să fie perdantul.

Orban dă marea lovitură

S-a decis! Parlamentarii PNL, USR şi PMP nu vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, în timp ce liderii UDMR decid în următoarele ore dacă participă la vot sau boicotează şedinţa. Astfel, PSD rămâne cu aliaţii săi din Parlament și ar putea să nu strângă cvorum la moţiune. Este nevoie de 233 de parlamentari prezenţi pentru a începe şedinţa, apoi de 233 de voturi pentru a trânti Guvernul. Majoritatea PSD e pe muchie.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze:

1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum.

2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi. Unii dintre parlamentari pot asigura cvorumul de prezenţă, dar pot vota împotriva moţiunii. Aşadar, dacă la începutul şedinţei sunt 233 de senatori şi deputaţi în sală, nu înseamnă automat că moţiunea va întruni 233 de voturi favorabile.

PSD, ALDE, ProRomânia şi PPUSL au, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă vor fi trădări, conform unor surse din Parlament, anunță adevarul.ro. ”Un parlamentar PSD s-a îmbolnăvit şi a anunţat că nu participă la vot. Prin urmare, suntem fix 233, însă e greu de crezut că vor fi toţi prezenţi”, spun cei din conducerea PSD.

PSD ar putea strânge cvorum de şedinţă fie cu voturile UDMR, fie cu voturile minorităţilor naţionale (17 deputaţi). În cazul în care UDMR nu se amestecă în jocul moţiunii, PSD cu greu va reuşi să adune 233 de parlamnetari în sală pentru a începe dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Dacă va fi cvorum, PSD va trebui apoi să strângă 233 de voturi favorabile moţiunii din rândul parlamentarilor prezenţi. UDMR poate asigura cvorum, dar poate vota împotriva moţiunii.

Moţiunea de cenzură ar putea fi îngropa din lipsă de cvorum. ”Juriştii noştri au spus că o moţiunea de cenzură trebuie votată în sesiunea în care a fost depusă. Azi, 31 august, e ultima zi din sesiunea extraordinară în care a fost citită moţiunea. De la 1 septembrie intrăm în sesiune ordinară, deci vorbim de altă sesiune. Dacă nu votăm azi moţiunea, degeaba o mai votăm apoi. E neconstituţional. Teoretic, votul se amână dacă nu e cvorum. Practic, Guvernul Orban rămâne în funcţie, pentru că nu va mai sta nimeni să reprogrameze votul”, susţin surse din conducerea PSD.

Viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, ar fi alegerea lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier. Badea a fost unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, conform sursei citate.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea