Răsturnare de situație în ceea ce privește contactarea COVID. Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă. Această opinie este împărtășită de trei experți în domeniu – Joseph Allen, Charles Haas și Linsey Marr și a fost dezvăluită de Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cea mai mare problemă rămâne transmiterea prin aer, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș, conform hotnews.ro.

„Nu avem nici măcar un singur caz documentat de transmitere COVID-19 de pe suprafețe. Realitatea este că noul coronavirus se transmite în principal prin aer, mai ales datorită spălării dese a mâinilor, nu este nevoie să dezinfectăm constant suprafețele”, afirmă Răzvan Cherecheș.

„Cea mai bună analogie este un fumător – dacă ești aproape de un fumător în exterior, cel mai probabil nu vei sesiza mirosul; dacă sunteți în interior, vei simți mirosul chiar și din partea cealaltă a camerei, depinzând de ventilare și dimensiunea camerei”, a arătat el.

În opinia sa, „problema este aerul pe care îl respirăm cu toții, nu suprafețele pe care le atingem”.

Transmiterea prin suprafețe, chiar dacă are loc, este minoră

„Coronavirusul poate fi găsit pe tot felul de suprafețe și în aer în spitale, dar a putut fi colectat virus viabil doar din aer. Transmiterea prin suprafețe, chiar dacă are loc, este minoră și nu contribuie semnificativ la pandemie. Mult din ce se întâmplă este teatru de igienă.”, a punctat specialistul în sănătate publică.

Pe de altă parte, Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza este de părere cănimeni nu poate garanta că anumnite suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infectă. „Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal”, a spus el.

Potrivit specialiștilor, acasă sau în mijloacele de transport, unde spațiul este închis și nu e ventilație bună, riscul să preluăm acest virus este major. Chiar dacă purtăm masca sau ne protejăm de suprafețe încă este mare.