Supriză totală pentru aproape 20.000 de de români. Aceștia ar fi uitat să își retragă banii de pensie privată. Mai exact, peste 65% dintre românii de peste 60 de ani care dețin un cont de pensie privată facultativă (pilon III) au renunțat să mai cotizeze, dar nici nu au solicitat să le fie plătit activul. Aceste informații se regăsesc într-o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit economica.net, ar fi vorba de aproape 20.000 de oameni. Sursa citată a arptat că cel mai probabil românii vizați au uitat că au aceste conturi oferite în general de angajatori, ca beneficiu suplimentar, nu la cererea directă a cotizanților.

ASF vrea să impună administratorilor de pensii private facultative (pilon III) să treacă în scrisoarea anuală pe care o trimit clienților și prevederea legală care arată că ” participantul care a împlinit vârsta de 60 de ani poate opta pentru solicitarea sumei existente în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate”, arată un proiect de modificare a normei 19/2021. În nota de fundamantare, Autoritatea explică faptul că a luat această decizie pentru că majoritatea cotizanților de peste 60 de ani nu au cerut sumele din conturi, dar nici nu mai cotizează, susține sursa citată.

65% dintre români de peste 60 de ani au renunțat să mai cotizeze

În documentul respectiv se spune că, având în vedere analiza realizată în cadrul Serviciului Supraveghere și Analiză Piață – DG – SSPP asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale1 în vigoare pot solicita plata activului personal, s–a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și–au exercitat acest drept. De asemenea, conform datelor furnizate de Serviciul Supraveghere și Analiză Piață, la sfârșitul lunii septembrie 2021, un procent de peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în ultimele 12 luni.

În sistemul de pensii private facultative sunt înscriși circa 30.000 de oameni cu vârsta peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că 19.500 (adică 65%) sunt cei care nici nu mai cotizează, nici nu au retras sumele deși aveau acest drept. O explicație ar fi că au uitat că au acest produs, deși administratorii trimit anual scrisori de informare în acest sens. Un alt motiv ar fi că românii vizați au decis să își păstreze în cont sumele, în cazurile în care valoarea activului este una redusă sau când pur să simplu decid că vor folosi acei bani în perioade mai dificile. Pentru că, spre deosebire de pensia privată obligatorie (pilon II), la pensia facultativă clientul nu este repartizat aleatoriu, nu există un centralizator care să permită oamenilor să vadă la ce fond dețin contul, dacă îl dețin.