Este prima cercetare care a examinat maturizarea răspunsul anticorpilor la om, după vaccinul Pfizer-BioNTech. Concluzia este că, deși nivelurile de anticorpi scad în lunile post vaccinare, anticorpii rămași devin din ce în ce mai puternici.

Realizate de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, cercetările sugerează că scăderea nivelurilor de anticorpi, în lunile de după vaccinare, reprezintă în primul rând o trecere către un răspuns imunitar sustenabil.

Producerea unor cantități mari de anticorpi arde multă energie. Sistemul imunitar nu poate susține un nivel atât de ridicat la nesfârșit, așa că trece treptat la producerea de cantități mai mici de anticorpi, dar mai puternici.

Chiar și nivelurile scăzute de anticorpi ar continua să ofere o anumită protecție împotriva bolilor, atâta timp cât virusul nu se schimbă, susțin autorii studiului, potrivit Jerusalem Post.

Trebuie să îți resetezi sistemul imunitar

„Totul se schimbă atunci când apare o nouă variantă”, a afirmat cercetătorul principal, Ali Ellebedy. „Trebuie să îți resetezi sistemul imunitar. E ca și cum ai actualiza software-ul anti-malware pentru a te asigura că se potrivește cu cei mai noi viruși de computer. Nu înseamnă că vechiul software era prost. Înseamnă doar că nu se mai potrivește cu virușii pe care îi va întâlni”, explică acesta.

Cercetătorii au colectat sânge de la 42 de participanți și mostre de ganglioni limfatici de la 15 participanți, înainte ca fiecare persoană să primească prima doză de vaccin Pfizer și în săptămânile trei, patru, cinci, șapte, 15 și 29 după aceea. Oamenii de știință au obținut și mostre de măduvă osoasă de la 11 participanți, la 29 și la 40 de săptămâni după prima doză de vaccin.

La șase luni după vaccinare, 10 din 15 persoane mai aveau celule B, care produc anticorpi

Opt oameni au furnizat toate cele trei tipuri de mostre, permițând cercetătorilor să urmărească dezvoltarea răspunsului anticorpilor, în timp. Niciunul dintre cei opt nu fusese infectat cu virusul care provoacă COVID-19, așa că răspunsurile anticorpilor lor s-au datorat în întregime vaccinării. Celulele imune care produc anticorpi sunt din familia celulelor B.

Potrivit cercetătorilor, s-a descoperit că celulele B vizate împotriva SARS-CoV-2 au persistat în celulele germinale ale tuturor participanților timp de luni de zile. Chiar și la șase luni după vaccinare, 10 din 15 persoane mai aveau celule B.

După șase luni de la vaccinare, calitatea anticorpilor s-a îmbunătățit

Astfel, s-a observat că după șase luni de la vaccinare, calitatea anticorpilor s-a îmbunătățit. La scurt timp după vaccinare, doar 20% dintre anticorpi s-au legat de o proteină din virus, în comparație cu aproape 80%, șase luni mai târziu, arată studiul.

„Când te uiți la anticorpi, nu cantitatea ar trebui să fie singura preocupare”, a spus Ellebedy. „Anticorpii după șase luni ar putea fi mai puțini, dar sunt mult mai buni din punct de vedere calitativ”, spune el. Dar totul se schimbă atunci când apare o nouă variantă.