Concluzia a fost că lipsa bacteriilor intestinale „bune”, care stimulează imunitatea, poate fi asociată cu simptome respiratorii persistente.

”Analizele probelor de scaun obținute la internarea în spital și în lunile următoare au arătat că pacienții cu Long COVID aveau un microbiom mai puțin divers și mai puțin abundent”, a explicat dr. Siew C. Ng de la Universitatea Chineză din Hong Kong, potrivit Inverse.

Microbiomul intestinal este un regulator semnificativ al sistemului imunitar, iar un intestin dezechilibrat poate afecta răspunsul imunitar, contribuind la prelungirea inflamației.

Bănuiala dr. Siew C. Ng, chiar la începutul pandemiei, că acest mecanism s-ar putea manifesta la persoanele cu Covid-19, s-a dovedit a fi corectă: în martie 2020, echipa ei a găsit mai multe bacterii „prietenoase” lipsă din intestinele persoanelor infectate cu Covid-19. Mai mult, bacteriile intestinale lipsă au fost asociate cu severitatea bolii.

Dr. Ng a bănuit că microbiomul intestinal ar putea juca, de asemenea, un rol în faptul că unii oameni dezvoltă simptome persistente chiar și după ce infecția dispare, experimentând așa numitul ”Long Covid”. Acesta apare când persoanele care au eliminat coronavirusul din organism continuă să prezinte simptome timp de patru săptămâni sau mai mult. Persoanele asimptomatice sau cu forme ușoare sunt, de asemenea, vulnerabile la Long Covid.

Pentru a studia microbiomul, cercetătorii au analizat probe de scaun pentru a ordona și a identifica speciile bacteriene care trăiesc în intestin. Probele de scaun au fost colectate la o lună și șase luni după externare. Deoarece dieta afectează microbiomul intestinal, echipa dr. C. Ng a ținut și evidența obiceiurilor alimentare ale fiecărui participant, după ce au părăsit spitalul.

Cele mai frecvente simptome după șase luni au fost:

  • Oboseală
  • Probleme de memorie
  • Căderea părului
  • Anxietate
  • Probleme de somn

Un microbiom dezechilibrat, cu scăderea unor specii de bacterii la cei infectați cu Covid

Echipa lui Ng a descoperit că compoziția microbiomului intestinal ar putea determina dacă o persoană a dezvoltat simptome de Long Covid după recuperare.

Probele de scaun de la persoane infectate au arătat o diversitate bacteriană mai mică în intestin după șase luni, comparativ cu persoanele care nu au fost niciodată infectate. În plus, cercetătorii au observat un microbiom dezechilibrat, cu scăderea speciilor de bacterii Ruminococcus și Bifidobacterium la persoanele infectate.

”Bacteriile bune, cum ar fi Bifidobacterium adolescentis și Bifidobacterium longum, sunt importante, deoarece ajută la creșterea imunității”, explică Ng.

În același timp, lipsa bacteriilor bune, cum ar fi specia Bifidobacteria, care ajută la întărirea sistemului imunitar, a fost puternic asociată cu simptome respiratorii persistente.

În schimb, persoanele cu simptome neuropsihiatrice și oboseală, date de Long Covid, au avut mai multe așa numite ”bacterii ucigașe” – Clostridium innocuum și Actinomyces.