Un nou studiu, realizat la Universitatea de Tehnologie din Graz, spune că fructele și legumele ajută la furnizarea unei părți importante din această diversitate bacteriană a intestinului uman. În plus, consumul mai multor fructe și legume în perioada copilăriei influențează pozitiv dezvoltarea sistemului imunitar, susțin autorii studiului,

În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai conștienți de importanța microbiomului intestinal și a menținerii acestuia într-o stare cât mai bună.

Un microbiom intestinal sănătos are o gamă diversă de bacterii, viruși, ciuperci și alte microorganisme care ajută sistemul digestiv să descompună alimentele și să susțină sistemul imunitar și axa intestin-creier.

Cel mai simplu este să mănânci mai multe fructe și legume

Adesea, oamenii nu știu ce ar trebui să mănânce pentru a avea un microbiom intestinal divers și sănătos.

Acest studiu de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria sugerează că cel mai simplu este să mănânci mai multe fructe și legume, potrivit MedicalNewsToday.

Fructele și legumele proaspete susțin sănătatea intestinului

Pentru acest studiu, cercetătorii au creat mai întâi un catalog de date despre microbiom și consumul de fructe și legume. Asta le-a permis să observe ce bacterii și microorganisme din plante provin din fiecare tip de produs. Apoi, oamenii de știință și-au comparat catalogul de date cu informațiile disponibile public din două studii despre flora intestinală – proiectul TEDDY, care analizează dezvoltarea bebelușilor într-un studiu pe termen lung, și American Gut Project, care examinează microbiomul intestinal al adulților.

Astfel, cercetătorii au reușit să găsească dovezi ale microflorei de fructe și legume în intestin.

Va trebui să regândim practicile agricole actuale

Dr. Gabriele Berg, șeful Institutului de Biotehnologie de Mediu de la Universitatea de Tehnologie din Graz din Austria și autorul principal al acestui studiu, a declarat pentru Medical News Today că aceste descoperiri pot afecta modul în care fructele și legumele proaspete sunt cultivate și ambalate, în viitor, deoarece agricultura și horticultura intensive sunt un motor puternic al microbiomului de mediu care influențează sănătatea umană, precum și sănătatea planetei.

„Va trebui să regândim practicile agricole actuale. De exemplu, creșterea numai pentru producție și rezistență, producția și controlul semințelor, utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, depozitarea alimentelor și procesarea”, a spus ea.

„Fructele și legumele proaspete vor contribui întotdeauna la cel mai bun microbiom; firmele agricole sau de prelucrare au deja o influență majoră aici. Depozitarea și procesarea alimentelor trebuie, de asemenea, reconsiderate”, a adăugat dr. Berg.

Fructele și legumele trebuie consumate mai ales în timpul copilăriei

Oamenii de știință au observat că cei care consumă mai multe fructe și legume în timpul copilăriei dezvoltă un sistem imunitar puternic în primii trei ani de viață.

Potrivit medicului Babak Firoozi, gastroenterolog la Centrul Medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley, neimplicat în acest studiu, în timpul copilăriei, flora intestinală este puternic influențată de mamă, precum și de introducerea fructelor și legumelor în alimentație.

„Microbiota intestinală generală pare să se stabilească și să nu se schimbe semnificativ după ce copilul împlinește 2 ani”, afirmă el. „Prin urmare, este esențial ca părinții să introducă o alimentație sănătoasă, de la o vârstă fragedă, astfel încât copilul să poată avea o microbiotă intestinală pe tot parcursul vieții, cât mai diversă”, subliniază el.

Fructele și legumele sunt surse bune de fibre

Berg a spus că unul dintre multele motive pentru care fructele și legumele sunt atât de importante pentru sănătatea intestinului are legătură cu conținutul lor de fibre, atât insolubile, cât și solubile.

”Fibrele adaugă volum scaunului, ceea ce ajută la deplasarea deșeurilor prin intestine pentru a fi excretate”, a explicat ea pentru MNT.

Care fructe și legume sunt prietenoase cu intestinul

Deși majoritatea fructelor și legumelor sunt bogate în fibre solubile și insolubile și au componente benefice, Richard a spus că cele care susțin în mod semnificativ sănătatea intestinală includ:

– legume din familia Brassica – varză de Bruxelles, varză, kale, rucola, sparanghel și broccoli
– legume din familia Allium – arpagic, ceapă, usturoi, praz, eșalotă și ceapă verde
– legume fermentate – chefir, kimchi, varză murată, iaurt, miso
– fructe: banane, smochine, pere, fructe de pădure, mere, pere, caise, mere și kiwi