De ce se spune tot mai des că este recomandată mai ales când avem crampe musculare? Iată explicațiile oferite de specialiști.

Crampele musculare apar mai ales în lunile calde, dar și pe fondul unor probleme medicale

S-a spus adesea că dureroasele crampele musculare, care tind să fie mai frecvente în lunile calde, sunt cauzate de deshidratare și pierderea electroliților. Dar, cercetări recente încep să arate că lucrurile pot fi puțin mai complicate decât știam.

Crampele pot crește în frecvență în timpul sarcinii, pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă sau pe fondul unor probleme medicale, precum diabetul sau bolile care afectează ficatul, tiroida sau sistemul nervos. Indiferent de ce anume provoacă aceste crampe musculare, dacă ați auzit că zeama de murături poate ajuta la ameliorarea simptomelor, este cât se poate de adevărat, conform Lifehacker.

Zeama de murături declanșează receptorii TRPV1, care spun sistemului nervos să stopeze contracțiile musculare

O ipoteză a modului în care funcționează acest lucru este aceea că zeama de murături declanșează receptorii TRPV1, care spun sistemului nervos să stopeze contracțiile musculare bruște, involuntare.

Potrivit unui studiu publicat în Medicine & Science, zeama de murături ameliorează crampele musculare și ajută la hidratarea organismului în timpul exercițiilor fizice. Sodiul și potasiul din zeama de murături sunt electroliții care se pierd atunci când transpirăm. Bând zeamă de murături, ne menținem corpul într-o stare optimă mai ales în timp ce facem sport.

”Atleții folosesc frecvent zeamă de murături, convinși că aceasta ajută la îmbunătățirea performanței”, spune Matthew Black, dietetician la Centrul Medical Wexner de la Universitatea de Stat din Ohio. „Alții consumă zeamă de murături pentru că știu că scad intensitatea crampelor musculare”, explică el.

Crampele musculare, contracții musculare bruște, involuntare și adesea dureroase, sunt frecvente și apar adesea în contextul exercițiilor fizice sau pe timp de noapte, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Afectează de obicei picioarele, brațele, mâinile sau abdomenul.

Acidul din saramură declanșează un reflex nervos

Descoperirile s-ar putea aplica tuturor celor care se confruntă cu crampe musculare, deoarece mecanismul este același, spune medicul.

”Oamenii pot presupune că sportivii beau zeamă de murături pentru a-și crește nivelul de electroliți. Dar se pare că o fac pentru că acidul din saramură declanșează un reflex nervos în gât și are loc înainte ca zeama de murături să ajungă în stomac, notează el.

„Când acidul intră în gură și atinge partea din spate a gâtului, acolo există un receptor nervos, sensibil la acid. Când acel receptor se declanșează, comunică cu măduva spinării unde au loc crampele”, spune acesta.

„Este doar un nerv, care se declanșează într-o buclă. Și apoi acel semnal spune „Stop”, afirmă el.

Murăturile și zeama de murături conțin electroliți de sodiu

În general, murăturile și zeama de murături conțin electroliți de sodiu. Unele rețete pot include și antioxidanți adăugați, cum ar fi vitamina C și E. Acești nutrienți importanți provin atât din castraveți (și din alte ierburi și legume) pe care producătorii le folosesc pentru a pune murături, cât și din saramura în sine – care include de obicei un amestec de apă, sare și condimente.

Castraveții murați acasă conțin și probiotice, „bacterii bune” care susțin sănătatea intestinului. Un mic studiu din 2021 a constatat că persoanele care au urmat o dietă bogată în alimente fermentate aveau un microbiom intestinal mai divers și un sistem imunitar mai sănătos. Pentru a ști dacă zeama de murături conține probiotice, căutați cuvintele „probiotic” sau „fermentat” pe etichetă.