Este singurul anticorp monoclonal eficient împotriva Omicron, e produs în Parma, dar ajunge în spitalele americane, în timp ce italienii rămân fără, exact atunci când tulpina devine predominantă.

Deficit naţional de anticorpi monoclonali. Dozele ajunge în Statele Unite

Vina este a noastră: am cumpărat puţine doze și cu întârziere, până la punctul în care multe regiuni au rămas fără stocuri, iar Italia suferă acum de efectele cursei tezaurizării globale, scriu jurnaliştii de la Il Fatto Quotidiano.

„Suntem în deficit național”, recunosc directorii serviciilor farmaceutice regionale care au participat vineri la reuniunea cu AIFA.

Vorbim despre Sotrovimab, ultimul dintre cele patru medicamente cu proteine sintetice autorizate în regim de urgență în Italia împotriva Covid, singurul care și-a demonstrat eficacitatea împotriva variantei care a ajuns în Italia la sfârșitul lunii noiembrie, cea care a eliminat apoi Delta, devenind astăzi – conform datelor ISS – predominantă în 81% din cazuri.

Aceşti anticorpi reduc cu 85% riscul de spitalizare sau deces

Capacitatea de neutralizare a variantei a fost anunțată de aceeași companie farmaceutică GSK pe 2 decembrie trecut, pe baza unui studiu preclinic care susţine că anticorpii în cauză ar reduce cu 85% riscul de spitalizare sau deces.

În Italia, datele teoretice sunt confirmate de cele clinice: pe 18 decembrie, de exemplu, Spitalul Spallanzani din Roma raportează cazul unui pacient tratat cu anticorpii în cauză, la care s-a observat imediat o ameliorare a simptomelor, după patru zile o scădere bruscă a încărcăturii virale, iar după opt, negativarea completă.

Conform fattoquotidiano.it, Italia a cumpărat doar 2.000 de doze în decembrie și a folosit 1.542, în prezent rămânând mai puțin de 500 în toată Italia.