Un nou vaccin Covid-19 este dezvoltat de oamenii de știință din Texas, folosind o metodă convențională veche de zeci de ani, care va face producția și distribuția mai ieftine și mai accesibile pentru țările cele mai afectate de pandemie și unde este posibil să apară noi variante din cauza ratelor scăzute de inoculare, transmite The Guardian.

De ce este acest vaccin unic?

Echipa, condusă de doctorii Peter Hotez și Maria Bottazzi de la Colegiul de Medicină Baylor, a dezvoltat prototipuri de vaccin pentru SARS și MERS din 2011, pe care le-au reconstruit pentru a crea noul vaccin Covid, numit Corbevax, sau „vaccinul mondial împotriva Covid-19”.

Deși alte peste 60 de vaccinuri sunt în dezvoltare folosind aceeași tehnologie, Bottazzi a spus că vaccinul lor este unic, deoarece nu intenționează să-l breveteze, permițând astfel oricui să-l reproducă.

„Aproape oricine poate face vaccinuri împotriva hepatitei B sau are capacitatea de a produce proteine pe bază de microbi, cum ar fi bacteriile sau drojdia, poate replica ceea ce facem noi”, a spus Bottazzi.

Vestea vine tocmai bine în contextul războiului brevetelor

Războaiele brevetelor asupra vaccinurilor ARNm s-au intensificat în ultima vreme. Moderna și National Institutes of Health se află într-o dispută cu privire la cine ar trebui să primească credit pentru descoperirile specifice care au condus la un vaccin Covid-19 care a fost livrat la peste 73 de milioane de americani. Dacă se constată că Moderna a încălcat brevetul guvernului federal, ar putea fi obligată să plătească peste 1 miliard de dolari.

În același timp, activiștii au cerut Pfizer și Moderna să împărtășească tehnologia și know-how-ul pentru producerea vaccinurilor lor, ducând lupta până la Organizația Mondială a Comerțului. Țările cu venituri mici, care au puține facilități de cercetare și producție de vaccinuri, au vaccinat doar una din nouă persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Pe de altă parte, SUA au vaccinat complet 67% din populație și au furnizat o a treia doză de vaccin la mai mult de o treime.

Eficiența vaccinul este foarte bună

Datele studiilor clinice ale noului vaccin Corbevax nu au fost încă publicate din cauza constrângerilor de resurse, dar spitalul din Texas a spus că vaccinul a fost eficient în proporție de peste 90% împotriva tulpinii originale de Covid-19 și de peste 80% împotriva variantei Delta. Eficacitatea vaccinului împotriva variantei Omicron este testată în prezent.

Un aspect esențial privind acest vaccin îl reprezintă depozitarea sa, care necesită doar refrigerare standard, spre deosebire de vaccinul Pfizer, care necesită depozitare la rece în tranzit.

De asemenea, Biological E, o companie farmaceutică indiană obișnuită să producă vaccinuri împotriva hepatitei B și cu care echipa lui Bottazzi are o relație de lungă durată, a produs deja 150 de milioane de doze din noul vaccin Corbevax și în curând va putea produce 100 de milioane de doze în fiecare lună.