O întâmplare mai puţin obişnuită vine din China: autorităţile de acolo au găsit în casa unui oficial chinez, fost secretar al Partidului Comunist, 13,5 tone de aur, sub formă de lingouri, dar şi 268 miliarde de yuani (30 de miliarde de lire sterline), potrivit universul.net. Aurul ar valora în jur de 520 milioane de lire sterline, iar toată această avere uriaşă ar proveni din mita primită de oficial, cred oamenii legii. În plus, Zhang Qi ar fi primit şi mai multe vile de lux, drept mită.

Funcționarul în vârstă de 58 de ani din Haikou a fost arestat și este cercetat. Dacă informațiile se dovedesc reale, Zhang Qi ar fi cel mai bogat om din China, mai scrie sursa citată.

Zhang Qi a fost secretarul Comitetului Partidului Comunist din Haikou, capitala provinciei Hainan, cu o populație de aproximativ nouă milioane de oameni. Bărbatul a fost, de asemenea, membru al Comitetului permanent al provinciei Hainan. În urma anchetelor care au dezvăluit averea sa colosală, a fost demis din ambele funcții, de Comisia de Disciplină a Comitetului Central al Partidului Comunist din China. Înainte de a accede la putere în Haikou, el a ocupat funcția de viceprimar al orașului Sanya și de primar în Danzhou, două oraşe din provincia Hainan.

Dacă presupusele acte de corupție ale lui Zhang Qi se vor dovedi reale și valoarea averii sale va fi confirmată, ar deveni cel mai bogat chinez, mai bogat decât Jack Ma, cel mai bogat bărbat din China, care are o avere de de 37 de miliarde de dolari (30 de miliarde de lire sterline), potrivit Forbes.

Președintele chinez Xi Jinping a lansat o campanie dură împotriva corupției de când a preluat funcția în 2012.