Rareș Bogdan, șeful delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a fost numit recent membru în Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea.

Decizia a fost luată vineri de Parlamentul European și anunțată într-un comunicat, anunță caleaeuropeană.ro. Rareș Bogdan va fi singurul eurodeputat român care va face parte din această comisie specială. Mai mult, Parlamentul European a mai decis și componența celorlalte comisii speciale înființate privind inteligența artificială, combaterea cancerului, chestiuni fiscale și transportul animalelor.

Membrii acestor comisii sunt aleși de grupurile politice, care comunică selecția lor președintelui Parlamentului. Fiecărui grup politic i se alocă un număr de locuri în proporție cu numărul de eurodeputați pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Președinții și vicepreședinții fiecărei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie.

Parlamentul European a decis la 18 iunie înființarea a trei comisii speciale pentru o perioadă de 12 luni privind lupta împotriva cancerului, combaterea dezinformării și referitor la inteligența artificială. Comisia specială privind interferența externă în procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea, a fost aprobată de eurodeputați cu 548 de voturi pentru, 83 împotrivă și 56 de abțineri.

Această comisie specială va fi însărcinată cu analizarea cercetărilor și investigațiilor care au arătat că regulile electorale crucial au fost au fost încălcate sau ocolite.

De asemenea, va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acțiuni legislative și non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acțiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea amenințărilor hibride și să contracareze campaniile de informare și comunicarea strategică a țărilor terțe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.

Înființarea acestei comisii speciale apare într-un context dinamic în care criza COVID-19 a accelerat acțiunile de dezinformare și de discreditare a Uniunii Europene dinspre țările terțe, reliefând totodată și o coordonare a strategiilor de propagandă promovate de Rusia și China.

Recent, Comisia Europeană a emis o comunicare oficială care conține o nouă cale de urmat pentru combaterea dezinformării. Acțiunile propuse se bazează pe înțelegere, comunicare, cooperare, transparență și asigurarea libertății de exprimare și a unei dezbateri democratice pluraliste, fiind pentru prima dată când Comisia Europeană a nominalizat China, alături de Rusia, ca sursă de dezinformare.