Reprezentanții OMS a anunțat astăzi că aproape toate persoanele din Europa care au murit din cauza coronavirusului aveau peste 60 de ani. Dr. Hans Kluge, șeful biroului său european, a declarat că statisticile recente arată că 30.098 de decese au fost legate de COVID-19 pe continent, mai ales în Italia, Franța și Spania.

„Știm că peste 95% din aceste decese au avut loc la cei mai bătrâni de 60 de ani”, a spus el. Mai mult de jumătate dintre morți au peste 80 de ani. Kluge a adăugat că peste 80 la sută dintre cei care au murit au avut cel puțin o altă afecțiune cronică de bază, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială sau diabetul.

Există și minuni

„Pentru a da o notă pozitivă, vă anunț există rapoarte despre persoane cu vârsta peste 100 de ani care au fost internate la spital pentru COVID-19 și s-au recuperat complet”, a menționat el.

Dar vârsta nu este singurul factor de risc pentru apariția unui caz sever de virus, avertizează Kluge. „Însăși ideea că COVID-19 afectează doar persoanele în vârstă este greșită”, a spus el la o conferință de presă online la Copenhaga. „Tinerii nu sunt invincibili.” OMS spune că 10-15% din persoanele sub 50 de ani cu boala sunt cazuri moderate sau severe.

Evoluția în timp real a coronavirusului la nivel mondial poate fi consultată aici.