Încălzirea globală va cauza și mai multe catastrofele naturale

După o lungă perioadă de studii și verificări, cercetătorii vor da publicității parte a unei lucrări ce va fi completată anul viitor, conform informațiilor transmise de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Astfel, în raportul respectiv va fi precizat faptul că nivelul bioxidului de carbon în atmosferă este mai mare decât cel existent în ultimii 800.000 de ani, ceea ce provoacă o încălzire globală între 1,8 gr C – 5,6 gr.C, potrivit celor scrise de todayville.com

Vom avea din ce în ce mai des valuri frecvente de temperaturi extrem de ridicate pe timpul verii

În acest context, explică oamenii de știință, vom avea din ce în ce mai des valuri frecvente de temperaturi extrem de ridicate pe timpul verii şi cu mult mai multe nopți tropicale, cu temperaturi peste 20 de grade celsius, la latitudini medii, precum Canada și Europa.

De asemenea, temperaturile ridicate favorizează o evaporare mai intensă a apei din pământ şi duc la secetă şi incendii de pădure. Mai mult, o atmosferă și mai încărcată de apă poate produce o cantitate cu mult mai mare de precipitații decât media. Drept urmare, oamenii se pot aștepta la inundații grave, pe suprafețe întinse.

Totodată, raportul scoate în evidență și ridicarea vizibilă şi în ritm continuu a nivelului mărilor şi oceanelor din cauza topirii masive a gheţarilor din zona Arctica. Astfel, este previzibil ca aceasta să rămână principala sursă care să alimenteze până în 2100 o creştere a nivelului apei între 14 şi 114 cm în funcţie de zonă, în cazul în care actualele condiții vor fi păstrate.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru ar rezulta în dispariția unor orașe precum Lagosul, care ar deveni de nelocuit până la finele acestui secol din cauza ridicării nivelului apelor.

Amintim și că preşedintele COP26 Alok Sharma a avertizat că suntem „primejdios de aproape” de a pierde cursa contratimp în care ne aflăm pentru evitarea unei schimbări cu consecinţe cu adevărat catastrofale.

Sursă foto: Dreamstime