Potrivit raportului privind verificările efectuate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, dat publicităţii duminică, au fost soluţionate cu prioritate cazuri tratate drept "excepţionale" de paranoia sau lombosciatică. Printre aceste cazuri se mai numără şi "tulburare depresivă recurentă", "obezitate", "psoriazis, dislipidemie colecist". Raportul arată că noţiunea de "cazuri excepţionale, temeinic motivate" nu a fost definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. 



Documentul relevă că în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2011, la nivelul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au fost soluţionate un număr de 8.136 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001. Dintre acestea, 1.407 au fost soluţionate potrivit numărului de înregistrare la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, 2.269 cu prioritate, fiind considerate "cazuri excepţionale", iar dintre acestea un număr de 131 de dosare au fost soluţionate în favoarea cesionarilor de drepturi la măsuri reparatorii, care s-ar fi aflat în situaţii de excepţie. 



Diferenţa de 4.460 de dosare este reprezentată de alte tipuri de dosare de despăgubire, precum cele de despăgubire ce conţineau hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. 



În raport se subliniază că în perioada 2008-2011, numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar, prin invocarea "cazurilor excepţionale", a fost mult mai mare faţă de numărul dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării acestora. 



"Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a transmis Corpului de control al primului-ministru o situaţie centralizatoare cuprinzând un număr de 63 de cazuri în care cererea de soluţionare cu prioritate a dosarului de despăgubire a fost aprobată pentru titularul dreptului de proprietate, dar la momentul soluţionării dosarului prin emiterea deciziei de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, drepturile la măsuri reparatorii erau cesionate integral sau parţial", se mai arată în document. 



Raportul arată că cele mai mari sume pe care le-au primit cesionarii de drepturi la măsuri reparatorii care au beneficiat de prevederile referitoare la soluţionarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire au fost de 108.932.000 lei într-un dosar, 48.084.350 de lei în trei dosare şi 42.794.620 de lei – într-un dosar. 



Corpul de control al primului ministru menţionează că pentru contractele de prestări servicii de evaluare încheiate în perioada 2007-2012 nu au fost aplicate dispoziţiile OUG nr. 34/2006, iar desemnarea evaluatorilor pentru efectuarea evaluărilor nu a fost realizată "în mod aleatoriu", aceştia fiind propuşi de către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor aprobând "în bloc" propunerile. 



În raport se subliniază că atribuirea şi redistribuirea către evaluatori a unor dosare de despăgubire s-a realizat fără respectarea criteriului ariei geografice. 



"În unele situaţii, evaluările au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparaţie din anunţurile de vânzare publicate în ziare şi nu pe baza unor date privind tranzacţii certe", se arată în document. 



În raport se precizează că la un număr de 94 de dosare de despăgubire cu imobile valoarea rezultată în urma reevaluării era cu cel puţin 20% mai mică decât valoarea iniţială. 



Pentru serviciile de evaluare, în perioada 2008 – 2011, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a plătit suma totală de 1.383.795 de euro pentru un număr de 6.473 de rapoarte de evaluare. 



Din "Situaţia evaluatorilor care au întocmit rapoarte de evaluare în dosarele de despăgubire constituite în baza Legii nr. 10/2001" şi care au încasat de Ia Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor sume de bani pentru întreaga activitatea desfăşurată în perioada 2008-2011, a rezultat că sumele cele mai mari au fost încasate de către următorii evaluatori: Societatea Romcontrol S.A. -145.755 de euro, pentru 668 de rapoarte de evaluare şi Societatea Grup Consult Evaluări SRL – 116.150 de euro, pentru 491 de rapoarte de evaluare. 



Raportul Corpului de control al primului ministru va fi transmis şi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria primului – ministrului, spre informare, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, pentru analizarea unor aspecte prezentate în document. 

 

Sursa: Agerpres