Producătorul indian de medicamente generice Ranbaxy şi Ratiopharm din Germania au anunţat, miercuri, că autorităţile antitrust din UE au efectuat percheziţii la diviziile lor din Franţa, investigând, potrivit unor avocaţi, acorduri de amânare a intrării pe piaţă a unor medicamente generice ieftine.

Sanofi-Aventis, Novartis şi Teva Pharmaceuticals au confirmat de marţi că au avut loc percheziţii din partea autorităţilor europene antitrust.

Încălcarea legislaţia antitrust â

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că există indicii potrivit cărora anumite companii au încălcat legislaţia antitrust care interzice practicile restrictive de afaceri precum folosirea abuzivă a poziţiei dominante pe piaţă.

O serie de jurişti au arătat că autorităţile antitrust se concentrează pe acordurile dintre producătorii de medicamente originale şi cele generice, încheiate în Franţa.

Comisarul pentru Concurenţă Neelie Kroes a declarat, în iulie, că nu va ezita să identifice producătorii de medicamente care încheie acorduri în vederea amânării lansării pe piaţă a unor medicamente mai ieftine.

CE estimează că amânarea introducerii pe piaţă a medicamentelor generice a majorat cu 20% costurile suportate de cumpărători, în perioada 2000-2007.

SURSA: Mediafax