Mare atenție la volan în cazul unor medicamente aparent banale

Specialiștii lansează un nou avertisment pentru șoferii din întreaga țară. Ei atrag atenția asupra riscurilor asociate cu administrarea anumitor medicamente și impactul acestora asupra abilităților de la volan.

Astfel, șoferii ar trebuie să acorde o mare atenție la substanțe aparent inofensive, cum ar fi antidepresivele și antihistaminicele. Datorită efectelor lor asupra concentrației și coordonării, precum și potențialului de a induce somnolență, pot fi un adevărat pericol la volan.

Potrivit experților, efectele pot fi imediate sau pot apărea cu întârziere, afectând capacitățile de conducere în timpul și după administrarea medicamentelor. De exemplu, medicamentele antihistaminice au fost identificate ca având capacitatea de a încetini reacțiile și de a provoca confuzie sau amețeală, compromițând astfel abilitățile esențiale pentru conducerea în siguranță.

Medicii avertizează că riscurile sunt amplificate de faptul că fiecare organism reacționează diferit la medicamente. Astfel, un medicament care nu pare să aibă un impact semnificativ asupra unei persoane poate afecta grav performanțele alteia.

Un drugtest poate fi pozitiv și la 3 zile după ce am luat medicamentul

De asemenea, se remarcă o altă problemă gravă: unii șoferi pot primi rezultate pozitive la teste de droguri, din cauza medicamentelor pe care le-au luat în mod legitim. Medicamentele banale, folosite pentru tratarea răcelii sau gripei, pot conține substanțe precum opioidele, care pot genera rezultate false pozitive și pot avea consecințe grave. Dacă testul iese pozitiv, șoferul respectiv se trezește inclusiv cu un dosar penal. Legea impune, de asemenea, autorităților să suspende permisele chiar și în cazul testelor fals-pozitive, până la infirmarea rezultatelor de laboratoarele de medicină legale.

Un alt aspect important de reținut este acela că în cazul acestor medicamente și la un eventual drugtest, rezultatul poate ieși pozitiv la opioide chiar și la 3 zile după administrare, scrie Antena 3 CNN.

Pentru a evita aceste situații periculoase, specialiștii recomandă ca oricine este sub tratament să consulte cu atenție prospectul medicamentelor și să fie conștient de potențialele lor efecte asupra capacității de conducere. În plus, este important să discutăm cu medicul de familie despre eventualele tratamente pe care le urmăm sau medicamente pe care le luăm și dacă acestea pot prezenta un pericol în cazul în care suntem la volan.