Anterior, RBI (al doilea mare creditor din Europa emergentă) estima că în acest an va constitui provizioane similare cu nivelul de aproximativ un miliarde de euro din 2012. Duminică, RBI a anunţat că în 2013 se aşteaptă ca provizioanele pentru creditele neperformante să crească cu 20% până la 1,1 – 1,2 miliarde de euro.

‘Revizuirea se datorează în principal evoluţiilor înregistrate în rândul clienţilor de tip corporate din Europa Centrală şi Europa de Sud-Est’, a informat RBI într-un comunicat. ‘Restul prognozei RBI este confirmat’, a adăugat banca austriacă.

Purtătoarea de cuvânt a RBI, Susanne Langer,a precizat că principalele motive ale majorării provizioanele sunt o serie de credite mari acordate unor companii din Austria precum şi revizuirea calităţii activelor bancare demarată în Slovenia la cerea Uniunii Europene, revizuire care a impus o majorare a provizioanelor. De asemenea, pierderile înregistrate în rândul creditelor acordate companiilor din Bulgaria şi modificarea metodologiei în Albania au contribuit şi ele la majorarea provizioanelor pentru creditele neperformante.

În pofida majorării provizioanelor, Raiffeisen şi-a menţinut estimările potrivit cărora volumul creditelor acordate nu va înregistra o creştere semnificativă în timp ce venitul din dobânzi va creşte uşor în acest an.

Băncile austriece au acordat credite în valoare de peste 300 de miliarde de euro în statele din fostul bloc comunist. Primele trei bănci din Austria sunt şi cele mai mari instituţii financiare din Europa de Est: Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria.

În România, Raiffeisen Bank a încheiat primul semestru din 2013 cu un profit net de 60 de milioane euro. Banca avea la mijlocul acestui an 5.116 angajaţi, 525 de unităţi, o reţea de peste 1.100 de ATM-uri şi aproximativ 11.000 de EPOS-uri. AGERPRES