Ucraina şi statele occidentale nu recunosc acapararea Crimeii de către Rusia, iar companiile active în regiune nu ştiu cum vor fi afectate afacerile lor din cauza acestor tensiuni.

Raiffeisen Bank Aval, la care Raiffeisen Bank International deţine 96,41% din acţiuni, va închide până în 15 aprilie şi ultimele şase din cele 32 de sucursale pe care le deţine în Crimeea, a declarat un purtător de cuvânt al grupului bancar austriac pentru Reuters. 'Vom închide într-adevăr toate sucursalele noastre din Crimeea', a anunţat oficialul RBI, fără a oferi detalii suplimentare.

Vineri, grupul american McDonald's a anunţat suspendarea activităţii la restaurantele sale din Crimeea 'din motive legate de fabricaţie', dar speră să-şi reia operaţiunile de îndată ce va fi posibil. Cel mai mare lanţ de restaurante din lume a anunţat că va oferi locuri de muncă angajaţilor săi din Crimeea în alte locaţii McDonald's din Ucraina şi îi va ajuta la relocare.

Anexarea, luna trecută, a Crimeii de către Rusia a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Est-Vest de la sfârşitul războiului rece. Occidentul a impus sancţiuni asupra unor oficiali ruşi şi oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin. NATO a decis suspendarea cooperării cu Rusia şi şi-a intensificat acţiunile de susţinere şi asigurare a aliaţilor din flancul estic şi baltic al Alianţei. Rusia a cerut explicaţii NATO pentru intensificarea acţiunilor sale în Europa de Est.

Băncile austriece sunt cele mai expuse la riscul rusesc prin intermediul subsidiarelor lor locale, iar la nivel regional băncile europene au o expunere directă mai mare pe Rusia decât băncile din SUA şi Asia, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, publicat săptămâna trecută.

'Expunerea Raiffeisen Bank International pe Rusia se ridică la aproximativ 20 de miliarde de euro', apreciază Fitch.

Rusia este responsabilă pentru 21% dintre veniturile operaţionale şi 74% din profitul înainte de taxe al RBI în 2013. Profitabilitatea acestor operaţiuni este posibil să fie mai mică în 2014, ceea ce face şi mai importantă revenirea altor pieţe din CEE, unde este prezent grupul RBI. O altă bancă austriacă, UniCredit Bank Austria, are o expunere de 18 miliarde de euro pe Rusia, însă, în cazul său, riscul se transmite grupului mamă, UniCredit.

În România, Raiffeisen Bank are aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM şi 7.500 de companii.
Sursa: Agerpres