Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Executiv al OMS, vorbeşte despre evoluţia coronavirusului odată cu venirea verii în emisfera nordică. Sezonalitatea pe care o atribuiam acestui virus începe să se contureze, spune profesorul, care atrage atenţia că numărul de cazuri creşte în emisfera sudică în prezent, pe măsură ce scade în cea nordică.

El mai atrage atenţia că această perioadă trebuie folosită de autorităţi pentru a ne pregăti pentru finalul anului. Dacă vom fi bine pregătiţi logistic şi comportamental, nu vom mai avea un impact social şi economic atât de ridicat ca în ultimele două luni, explică profesorul Rafila.

“Odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul de cazuri în emisfera nordică și crește în emisfera sudică. În Africa de Sud este o creștere marcantă. Sezonalitatea pe care o atribuiam și acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze. Să sperăm că în emisfera nordică vom avea mult mai puține cazuri în această vară, ca să ne putem pregăti pentru sfârșitul anului.

Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic și comportamental, ăsta e lucrul esenţial. Și atunci, vom putea sa gestionăm mult mai bine și fără impact social și economic așa ridicat în aceste două luni”, a declarat Alexandru Rafila într-o intervenţie la Digi24.