Avertisment extrem de important pentru toţi românii care încearcă să se trateze singuri de COVID: vorbim despre substanţe toxice, spune Alexandru Rafila!

Alexandru Rafila: Nu e de glumă cu ele! Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia, din nou, că tratamentele antivirale luate după ureche de către români îi pot duce direct pe patul de spital, în loc să-i protejeze.

Alexandru Rafila spune că aceste tratamente sunt toxice şi nu pot fi luate preventiv, de către oameni, fără recomandarea unui medic specialist.

Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie. Nu e de glumă cu ele!

În niciun caz să nu le ia (oamenii – n.red.) fără recomandarea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii”, a declarat ministrul Sănătăţii, invitat la Realitatea Plus.

Ce tipuri de tratamente antivirale există în România, în acest moment?

Alexandru Rafila a explicat care sunt tipurile de tratamente antivirale, trei la număr, folosite în prezent în România în tratarea COVID-19.

“Avem trei categorii de tratamente în România. Sunt substanțe antivirale mai vechi, așa cum este Favipiravir. Sunt substanțe antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer și Merck, și sunt anticorpii monoclonali.

Cei din urmă nu prea s-au folosit la noi. Avem o oarecare reticență. (…) Despre anticorpi nu știu că ar fi existat solicitări – distribuția lor în farmacii e destul de limitată. Sunt achiziționați de guverne”, a explicat Alexandru Rafila.

Colaborare cu Ministerul ungar al Sănătăţii, pentru a realiza o procedură similară ţării vecine

Tratamentele antivirale trebuie introduse prin procedură de autorizare internațională sau națională, a adăugat ministrul Sănătăţii. Cât despre tratamentele noi, ele vor fi achiziţionate cu bani de la buget, în momentul în care vor deveni disponibile.

“Ungaria e singura țară care a făcut asta prin procedură de autorizare națională. Am discutat deja cu ministrul Sănătății ungar, aștept să îmi comunice procedura. (…)

Asta ar însemna să poată fi folosite în regim ambulatoriu, la persoane care sunt investigate înainte. (…)

Facem pași, dacă aceste antivirale noi vor fi disponibile, să poată fi achiziționate cu bani din buget”, a mai declarat, duminică, Alexandru Rafila.