Centrul de Mari Arşi din Târgu Mureş

Alexandru Rafila a precizat că toate cele trei contracte au fost, practic, blocate. Cu toate acestea, au reușit nu doar să le deblocheze, ci și să le transforme într-o realitate pe care toată lumea o poate constata. De asemenea, a menționat că în noua clădire vor fi disponibile 5 paturi pentru pacienții în stare critică și alte 10 paturi destinate terapiei intermediare și îngrijirii post-operatorii.

Ministrul Sănătății a anunțat că două dintre centrele pentru mari arși sunt în prezent în construcție. Este vorba despre centrul de la Timișoara și cel de la Spitalul Grigore Alexandrescu.

”Urmează cel de-al treilea centru, de la Târgu-Mureş, toate aceste trei contracte au fost practic blocate şi am reuşit împreună cu echipa de la Ministerul Sănătăţii nu numai să le deblocăm ci să le transformăm într-o realitate pe care poate să o constate toată lumea”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că fără sprijinul Băncii Mondiale, nu ar fi reușit deblocarea proiectelor.

Oficialul a adăugat că ”cele trei proiecte, finanţate prin proiectul Băncii Mondiale, includ 26 de paturi de mari arşi, de Terapie intensivă şi alte 26 de paturi de ATI intermediară, pentru aceleaşi tipuri de pacienţi şi completează ceea ce există deja în România, pentru pacienţii cu arsuri grave”.

”La Târgu Mureş, în noua clădire vor fi 5 paturi pentru pacienţi în stare critică şi alte 10 paturi de tip terapie intermediară şi îngrijire post-operatorie”, a spus el.

Dotările pe care le vor avea centrele pentru mari arși aflate în construcție

Alexandru Rafila a afirmat că acestea se alătură celor de la Spitalul de Urgență din Timișoara. Acolo, lucrările sunt deja avansate. În acel centru, se află 6 paturi pentru mari arşi, 6 paturi pentru ATI intermediar şi post-critici şi alte cinci paturi pentru microchirurgie şi chirugie reconstructivă.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu este, de asemenea, în construcție. Acesta va avea 15 paturi pentru pacienţii critici, 10 paturi pentru intermediari şi post-critici şi 10 paturi pentru microchirugie şi chirugie reconstructivă.

Procesul de ocupare a posturilor din Sănătate, simplificat considerabil

Tot luni, Alexandru Rafila a anunțat că a semnat un Ordin de ministru pentru a modifica substanțial procesul de ocupare a posturilor în sistemul de sănătate. Conform noilor prevederi, termenele pentru organizarea concursurilor au fost reduse semnificativ. Acestea au trecut de la 90 de zile în forma anterioară a legii la maximum 30 de zile lucrătoare. În plus, rezultatele concursului trebuie publicate în decurs de trei zile. Astfel, durata necesară întregului proces, de la momentul în care un spital decide să scoată posturile la concurs până la finalizarea acestuia, se reduce de la 100 de zile la maximum 35 de zile.

”Deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate a fost una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii şi a colegilor de la Ministerul Dezvoltării”, a anunțat acesta.

Ministrul Sănătății a precizat că în 2023, nu a reușit să elaboreze decât un memorandum de scoatere a posturilor la concurs. De data aceasta, spune el, au trecut un număr mare de posturi. Mai exact, este vorba despre circa 7.600 de posturi, din care 3.000 la Ministerul Sănătăţii şi 4.000 la spitalele din subordinea administraţiilor locale.

”Toate posturile de medici solicitate, peste 2.500, sunt scoase la concurs. Ca să lămurim un lucru care a apărut din nou în dezbaterea publică, pentru că erau multe voci care spuneau că nu asta este soluţia, faptul că ocuparea posturilor durează luni de zile, ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile. Am semnat un Ordin de munistru care modifică substabţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de Sănătate, scurtează foarte mult termenele”, a declarat oficialul, precizând că este vorba despre publicarea concursului.

Alexandru Rafila a explicat că înainte de publicare, este necesar un aviz din partea Colegiului Medicilor, judeţean sau al municipiului Bucureşti. În forma veche, acest aviz trebuia dat în cinci zile. Acum însă, au scurtat termenul la două zile. După aceea, urmează publicarea concursului.

Organizarea concursului, redusă de la 90 de zile la 30 de zile

Ministrul Sănătății a adăugat că  în forma veche a legii, organizarea concursului era în 90 de zile. În prezent este de maximum 30 de zile lucrătoare. La acestea, se adaugă publicarea rezultatelor în trei zile.

”Asta face ca numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Dacă nu le scoţi la concurs, este e vident că nu poţi să le ocupi. Pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 de zile la doar 20 de zile”, a adăugat el.

Alexandru Rafila a mai precizat că unităţile medicale pot să accelereze acest proces. Astfel, ar realiza aceste concursuri în maximum o lună din momentul publicării.

Ministrul Sănătății a făcut apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Oficialul a spus că şi în prima jumătate a anului trecut, erau numeroase posturi libere. Cu toate acestea, nu au fost scoase la concurs.