Raed Arafat reacționează pe tema achizițiilor! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi, referindu-se la discuţiile din spaţiul public privind achiziţiile de materiale în timpul pandemiei, că este „cea mai politizată situaţie de urgenţă”, subliniind că efortul IGSU şi a altor instituţii a fost „umbrit de acuzaţii false de cele mai multe ori”.

„Pot să spun, din păcate, dacă vorbim de criza prin care am trecut şi prin care trecem acum, este cea mai politizată situaţie de urgenţă prin care am trecut până acum, lăsând la o parte toate celelalte prin care am trecut.

Este cea mai politizată şi cea mai controversată, în sensul în care foarte multe opinii, foarte multe păreri, şi este normal, având în vedere durata lungă de existenţă a ei, dar a avut acest lucru şi impact, pentru că efortul făcut de instituţiile de achiziţii, de IGSU, întotdeauna a fost umbrit de acuzaţii, false de cele mai multe ori şi explicabile întotdeauna în mod corect, dacă eram întrebat despre modul de achiziţie, modul de transfer, de ce am făcut transferul cu Ministerul Apărării, de ce nu am lăsat o firmă să aducă materiale când nu exista transport internaţional funcţional.

Toate aceste discuţii au umbrit un pic această activitate extraordinară, pentru care trebuie să le mulţumim tuturor care s-au implicat în ea şi care au făcut posibil să se realizeze dotarea la timp a personalului nostru de intervenţie”, a spus Raed Arafat.

Declaraţia a fost făcută în cadrul prezentării bilanţului activităţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor subordonate pe anul 2020.

Raed Arafat reacționează pe tema achizițiilor! Peste jumătate de milion de intervenţii ale IGSU, în 2020

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a efectuat, în anul 2020, peste jumătate de milion de intervenţii, a declarat, joi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, cu ocazia prezentării Raportului de activitate al DSU şi al instituţiilor aflate în coordonarea acestuia.

Arafat a precizat că, în perioada menţionată, Inspectoratul General de Aviaţie a efectuat 8.463 de ore de zbor, au avut loc peste trei milioane de intervenţii ale ambulanţei şi au fost transportaţi 3.200.000 de pacienţi la Unitatea de Primiri Urgenţe.

„La IGSU, o intervenţie nu înseamnă o maşină. Mersul la inundaţii, la IGSU poate să însemne 300 de oameni şi se notează ca o intervenţie. Şi mersul la un caz medical, cu un singur pacient, este tot o intervenţie. Aşa că aceste cifre ascund, în spatele lor, un efort major şi un număr major de ore/om de lucru care au fost implementate pe teren de către colegii noştri din toate sectoarele”, a spus Arafat.

El a adăugat că impactul bugetar al sectorului de urgenţă în 2019 a fost 0,61% din PIB, iar în 2020 a fost de 0,76%, în condiţiile în care PIB-ul a avut o scădere de 4-5%.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu