Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost prezent vineri seara în emisiunea ”Punctul de întâlnire”. Acesta a precizat ce s-a întâmplat, de fapt, în ceea ce privește contactarea familiilor pacienților aflați la Spitalul Matei Balș din Capitală.

Potrivit lui Raed Arafat, autoritățile din MAI au făcut eforturi pentru a lua legătura cu familiile oamenilor, încă de dimineață.

“La ora 9 erau active două numere de telefon la M.A.I. La Dispeceratul de coordonare a urgenţelor, două persoane au început să preia apelurile familiilor, având în faţă o listă, ce a fost completată pe parcurs, cu spitalele unde au fost evacuaţi pacienţii.”, spune Arafat.

Raed Arafat: Au fost trimise echipe

Șeful DSU mai spune că poliția a luat legătura cu managementul spitalului și au fost trimise echipe la familiile celor internați în spital pentru a le informa.

”Poliţia a luat legătura cu managementul spitalului şi au fost trimise echipe la familii acasă. Au ajuns la 97 de familii pentru a le informa, chiar dacă unele dintre acestea au sunat (la numerele M.A.I., n.r.).

DSU a luat legătura cu Crucea Roşie şi cu Asociaţia pentru Asistenţii Sociali – partenerii noştri, şi i-am rugat să ne ajute cu cei care au ajuns în faţa spitalului”, a precizat Raed Arafat.

Vlad Voiculescu a declarat că accesul la numerele de telefon a fost restricționat

Motivul pentru care familiile pacienților de la Spitalul Matei Balș din Capitală au fost contactate târziu este unul ”hilar”, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, acesta a precizat că numerele de telefon ale acestora erau trecute doar pe hârtie, într-o clădire sigilată de către polițiști.

“Ne-am confruntat cu o problemă aproape hilară, şi anume datele aparţinătorilor. Atunci când un pacient este internat, i se solicită datele a unu sau doi aparţinători. Aceste date sunt notate într-un formular şi acest formular este păstrat doar pe hârtie, iar hârtiile erau în clădirea care a fost sigilată de poliţie.

Acesta este motivul pentru care mai degrabă am făcut un număr de telefon şi am aşteptat ca familiile să vină către noi. E hilar, şi înainte de 2016 nu exista nici măcar această procedură cu acest formular cu datele de acces la aparţinători”, a afirmat Vlad Voiculescu într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca