Raed Arafat face lumină în scandalul geamandurilor de pe litoral! S-a terminat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a fost întrebat la Palatul Parlamentului cine a venit cu ideea geamandurilor care au stârnit dezbateri în ultima vreme.

„Pe nişte geamanduri care au fost cinci la număr, puse undeva. Care este problema? De ce faceţi un subiect care este fără obiect. Ideea e ucisă şi s-a terminat. Gata!”, a spus Raed Arafat.

Totodată, acesta a spus și că „era nevoie” de aceste geamanduri, refuzând să mai răspundă la alte întrebări pe subiect.

Scopul geamandurilor este semnalarea zonelor periculoase

Amintim că șeful DSU a spus în ziua de luni, 13 iunie, că scopul geamandurilor este „semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani”, iar criticile apărute în presă şi pe reţelele de socializare cu privire la această iniţiativă sunt „nefondate”.

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară.

Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.

Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare , fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grijă unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut Facebook și media de comentarii, inclusiv a unor „așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a „nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salvate. Un ”specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că “nu putem crucifica litoralul Mării Negre”!”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.