Raed Arafat, secretar de stat în MAI, cere oamenilor să rămână calmi și liniștiți, deoarece Zaporojie este departe de România. Mai mult, CNCAN a făcut o serie de informări cu privire la acest aspect, transmițând că pentru România nu există un pericol imediat, fiind distanţa foarte mare.

Raed Arafat, avertisment pentru români în caz dezastru nuclear: Lumea trebuie să rămână calmă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, transmite un mesaj de calm cu privire la un posibil dezastru nuclear care s-ar produce la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, el arătând că această centrală este situată departe de România. Arafat subliniază că, în cazul unui incident nuclear, ”nu se pune problema” ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

”La acest moment, ce pot să vă spun, că lumea trebuie să rămână calmă, liniştită, Zaporojie este departe de România şi aici inclusiv din partea CNCAN-ului au fost făcute informări că nu există un pericol imediat, fiind distanţa mare, să fie un impact majori asupra populaţiei din România. Bineînţeles, orice situaţie se evaluează individual, dar aici nu vorbim de ceva care este în vecinătatea României”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Euronews România.

El a arătat că în cazul unui dezastru nuclear ”nu se va afla peste 10 zile”, subliniind că ”nu se pune problema” ca populaţia să nu primească ”informaţia corectă cu indicaţiile corecte”.

Raed Arafat, veste șoc pentru toată România

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a vorbit recent despre situația în care se află sistemul medical românesc. Astfel, Raed Arafat a subliniat că cea mai mare urgență este forța umană.

Așadar, șeful DSU spune că principală urgență a sistemului românesc este resursa umană, în contextul în care a fost o criză după deciziile din 2010, în care salariile au fost reduse cu 25%, iar medicii au plecat în străinătate și s-au stabilit acolo pentru salarii mai bune.

„Ambulatoriile trebuie să aibă aparate de investigare proprii, nu să plimbăm pacientul. Partea Urgenței, trebuie să fie deschisă, am comparat analizele noastre cu colegii din Franța. Cazurile se clasifică în cinci coduri.

Medicina evoluează foarte repede și trebuie să facem continuu. Aceasta vine cu medicamente noi, cu tehnici noi. Medicina nu se oprește la un punct să putem să zicem că e perfect”, a declarat Raed Arafat.