Invitat la una dintre emisiuniile postului B1, Raed Arafat a respins ideea vaccinării la un interval de 4 luni după cea de a 3-a doză.

”A treia doză deja este o chestiune care este acceptată, nu există discuții multe pe ea, nu am văzut discuții, și sunt țări care nu mai recunosc certificatul de vaccinare decât dacă ai deja a treia doză.

Reducerea de la șase luni la patru luni ne aduce la rând cu alte țări care deja au adoptat asta înaintea noastră, pentru că aici sunt făcute analize pe cât de mult păstrează sistemul imunitar eficiența împotriva acestui virus, pe ce durată, și când începe să scadă această eficiență, și atunci vii cu acest booster, care este un reminder, reamintește sistemului imunitar și îl reactivează pentru a face față acestui virus dacă se expune acestui virus, deci la acest moment reducerea la patru luni este exact ce se întâmplă și în alte țări”, a declarat şeful DSU.

Când se va face a 4-a doză în România

Raed Arafat a vorbit despre strategia altor ţări europene, dar şi despre iniţiativa certificatului verde.

”Majoritatea deja au la patru luni, dar a patra doză nu se discută la noi. La acest moment nu știu decât de Israel care a introdus a patra doză, dar la a treia doză s-a discutat, da, și s-a redus la patru luni și nu suntem singura țară.

Plus, certificatul verde este o decizie europeană la acest moment că va fi recunoașterea lui redusă, dacă nu mă înșel, la nouă luni, după care va trebui făcut acest booster pentru prelungirea certificatului verde”, a precizat Raed Arafat, potrivit b1tv.ro.

Arafat: Nu ne vom vaccina din patru în patru luni, asta vă spun sigur

Raed Arafat le-a dat românilor asigurări că nu se va ajunge la o vaccinare anti-COVID de mai multe ori pe an.

”Normal astea toate sunt măsuri despre care lumea trebuie să înțeleagă că sunt temporare, deci nu vor fi măsuri pe viață, nu ne vom vaccina din patru în patru luni, asta vă spun sigur, nu vom ajunge acolo.

Dar acum sunt măsuri temporare până ce această boală se va transforma fie într-o boală endemică, cum este gripa sezonieră, poate să aibă o tulpină pentru care să ne vaccinăm în fiecare an pentru tulpina care apare, cum facem exact cu gripa sezonieră,

Poate la un moment dat să nu mai fie necesar acest lucru, dar încă e devreme să spunem când e acest moment, până vedem cum va evolua varianta Omicron și cum se va termina actualul val pe plan mondial. Până acum, semnele sunt, totuși, optimiste, nu sunt deloc unele care să fie pesimiste”, a mai spus Raed Arafat.