Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus în România, dar și despre ce se întâmplă în unitățile sanitare din țară. Mai exact, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus într-o conferinţă de presă că, în ultimele 24 de ore, în secţiile de terapie intensivă au ajuns 24 de persoane.

Varianta Omicron este mai blândă, dar aceşti români sunt în continuare extrem de expuşi

Totodată, el a precizat că deși varianta Omicron este una mai blândă decât cele de până acum, există persoane vulnerabile care pot ajunge la terapie intensivă după ce se infectează.

Șeful DSU a mai subliniat faptul că, potrivit datelor INSP, dar și statisticilor mondiale, persoanele nevaccinate ajung de multe ori la terapie intensivă. El a mai adăugat că în cazul acestora, probabilitatea de deces este de 90%.

„Persoanele vulnerabile, chiar dacă este variantă Omicron, este posibil să aibă un impact asupra lor şi este posibil să ajungă şi la terapie intensivă.

Şi revin şi la analizele făcute şi de INSP şi la statistici mondiale, care demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cele care sunt cele mai vulnerabile să ajungă la terapie intensivă, iar mortalitatea este de 90% aproximativ la persoanele nevaccinate, care sunt în terapie intensivă”, a spus șeful DSU.

Raed Arafat, despre situația pacienților de la ATI

În ceea ce privește procentul de 10%, în această categorie intră persoanele care sunt vaccinate, dar suferă și de alte comorbiditiăți.

„10% rămân persoane vaccinate cu comorbidităţi şi cu altele, adică mai bine zis 90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a mai menționat că ultimele date arată că a fost înregistrat și o creștere a numărului de pacienţi care se prezintă la unităţile de primiri-urgenţă.

De menționat este faptul că precizările șefului DSU vin în contextul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus din România înregistrează record după record.

Potrivit datelor publicate joi de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.785 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.185 mai mult decât în ziua anterioară.

În ceea ce privește situația de la ATI, în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.272, cu 209 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 441 de persoane, cu 24 mai mult decât în ziua anterioară.

Dintre cei 441 pacienți internați la ATI, 49 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 203 sunt minori, 194 fiind internați în secții, cu 34 mai mult decât în ziua anterioară și 9 la ATI, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară.