Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 vine cu vești încurajatoare la nivel național în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Potrivit sursei citate, vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani va începe pe 26 ianuarie. În ceea ce privește serurile folosite, este vorba despre cel produs de Pfizer.

„Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea complicațiilor generate de infecția cu SARS-CoV-2, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează asupra modalităților de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani, începând cu data de 26 ianuarie 2022. Astăzi, 13 ianuarie a.c, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, pentru data de 26 ianuarie”, transmite CNCAV.

În ceea ce privește modul de programare al copiilor, acest lucru poate fi făcut doar de către părinți sau de reprezentanții legali acestora în platforma cu denumirea P_Ped. Pe de altă parte, CNCAV anunță că vaccinarea va putea fi realizată și fără programare, la cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

CNCAV mai anunță că Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare. Totodată, ptrivit sursei citate, pentru ca un copil să fie imunizat este nevoie de acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor.

Cum se realizează vaccinarea la copii

Referitor la schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty, acesta este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

„Precizăm că vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populația de peste 12 ani. Astfel, în urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2”, mai transmite CNCAV.

Totodată, sursa citată mai arată că toate reglementările au la bază studii de siguranță, dar și respectarea recomandărilor care arată că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării vaccinului Comirnaty.

Mai exact, conform studiului realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 µg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 µg) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2).

CNCAV amintește că vaccinarea rămâne singura soluție în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, iar toate serurile utilizate în România sunt autorizate de EMA. Potrivit sursei citate, vaccinarea reduce riscul de spitalizare, dar și de deces sau de boală severă.

Totodată, Comitetul recomandă, pe lângă vaccinare, respectarea tuturor normelor de protecție precum distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție.