În primul rând, Raed Arafat a explicat că adăposturile din Delta Dunării sunt eficiente, chiar dacă sunt improvizate. Potrivit specialistului, ar putea fi construite altele în diferite zone din țară.

„Este posibil să mai fie nevoie de adăposturi și în alte zone, cum ar fi Ceatalchioi și posibil și la Chilia, dar se discută cu colegii de la MApN și fac în cooperare cu colegii de la IGSU. Toată lumea lucrează împreună și scopul este să asigurăm protecția populației”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat spune ce trebuie să facă românii atunci când primesc un mesaj RO-Alert

De asemenea, șeful DSU a explicat și ce pași trebuie să urmeze oamenii din zonă atunci când primesc un mesaj RO-Alert.

„Mesajul le dă variante. Dacă este un adăpost în zonă, dacă nu este atunci să se protejeze de geamuri, pereții laterali, să intre în mijlocul casei până trece pericolul, până încetează alarma. Noi o dăm cu un anumit termen. Dacă nu s-a reînnoit înseamnă că se termină. Durata mesajului va trebui să fie respectată.

Dacă alerta se prelungește se va veni cu un mesaj nou. Informația ajunge foarte rapid. Nu ar trebui să fie mai mult de un minut de la momentul în care IGSU a primit apelul de la Armată și se stabilește unde să se dea alerta”, a explicat șeful DSU.

Potrivit specialistului, oamenii trebuie să se protejeze dacă în mesaj se specifică că „este risc”. El a mai spus și că pompierii au fost la oameni și i-au instruit. Conform șefului DSU, în zonă a fost mobilizată și o ambulanță în cazul în care ar fi nevoie de intervenție.

„Dacă apare o problemă se va interveni cu echipe de la Ambulanță, Smurd. Sunt pregătiți pompierii și colegii de la Ambulanță. Dacă este vorba de cazuri mai serioase ajung la spitalele județene de urgență, așa cum ajung și astăzi în cazul unui accident rutier”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU spune că adăposturile sunt eficiente

Cu privire la adăposturi, acesta a subliniat că sunt „improvizate în regim rapid” și „nu sunt adăposturi permanente”. Chiar și așa, asta nu înseamnă că nu sunt eficiente.

„Nu sunt adăposturi permanente, sunt improvizate în regim rapid, nu înseamnă că nu sunt bune, dar a fost o soluție de adăpost care se face pentru a proteja de efectele unei drone în zonă. Pentru adăposturile permanente le găsiți la subsolurile blocurilor. Este o altă treabă.

Nu trebuie panică, nu trebuie să intre în speculații, trebuie să înțeleagă că încercăm să le asigurăm protecția, colaborăm între noi. Dacă este o problemă pe care o simte cetățeanul trebuie să ia legătura cu autoritățile”, a completat Raed Arafat.