Secretarul de stat Raed Arafat a transmis, vineri, în cadrul unei conferințe de presă de presă privind evoluția pandemiei din România. Șeful DSU spune că am a atins un platou al infectărilor, dar în continuare numărul pacienților în stare gravă la ATI crește constant. Există totuși o tendință de scădere ușoară de la o zi la alta.

Anunțul lui Arafat

„Este clar că suntem deja de câteva zile la un platou. Există tendință foarte ușoară de scădere, dar încă trebuie monitorizat acest lucru, nu putem să tragem concluzii până nu va fi un lucru consistent și până nu vedem care va fi viteza cu care va scădea numărul cazurilor noi. Numărul de cazuri este foarte mare și în continuare va produce presiuni asupra sectorului sanitar, asupra secțiilor de Terapie Intensivă și asupra UPU. În 22 octombrie, aveam 1848 de pacienți la ATI, acum avem 1875. Chiar dacă există un platou, totuși numărul cazurilor de ATI a crescut.

Din păcate, încă ne situăm la un număr mare de decese, astăzi având 481, în unele zile am depășit și pragul de 500 de decese. Numărul deceselor este corelat și cu numărul cazurilor din terapie intensivă, iar creșterea cazurilor din ATI poate să însemne că vom avea în continuare zile cu un număr mare de decese”, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.

Situația COVID-19 din România

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 12.474 de cazuri noi de COVID-19 și 481 de decese, potrivit datelor Grupul de Comunicare Strategică. La ATI sunt 1.875 de pacienți infectați cu coronavirus.

„Și aici vedeți că chiar dacă există un platou sau o ușoară scădere a numărului cazurilor noi, totuși numărul cazurilor de ATI a crescut. La decese din păcate ne situăm la un număr mare, azi (vineri – n.r.) 481. Am depășit recordul de 500 în ultimele zile. Numărul de decese este corelat și numărul cazurilor care se află în terapie intensivă și creșterea acestui număr din terapie intensivă poate să însemne că vom avea în continuare zile cu un număr mare de decese”, a mai transmis dr. Raed Arafat.