Șeful DSU a vorbit despre cazul de la Cluj în care un operator de la 112 i-a certat pe părinții unui copil care au cerut ajutorul la numărul de urgență. Raed Arafat consideră că modul în care a vorbit operatorul este inacceptabil.

„Este inacceptabil. Modul de adresare, de a vorbi cu oamenii care solicită ajutor nu poate să fie în acest hal. Deci, în primul rând, tu ca personal medical chiar dacă consideri că nu e urgență reală, pentru părinții respectivi faptul că văd că copilul lor are sânge în urină este ceva care îi sperie. Probabil că este o infecție urinară. Dar, totuși, pentru acești părinți este un lucru care atrage atenția și părinții vor un răspuns”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

Ancheta în acest caz va fi finalizată în câteva zile

Acesta este de părere că existau soluții foarte simple pentru a rezolva această problemă.

„Medicul de familie putea să fie o soluție, puteau să trimită un medic la consultație la domiciliu de către Ambulanță sau o mașină care să îi transporte către o unitate de primiri urgențe pediatrică”, a mai spus Raed Arafat.

DSU s-a sesizat în acest caz și ancheta urmează să fie finalizată în următoarele trei zile.

„Ascultând cum s-a vorbit, n-are cum să fie decizia că și-a făcut treaba corect, pentru că nimeni nu acceptă un astfel de mod de adresare”, a mai spus șeful DSU.

Amintim că, părinţii unei fetiţe bolnave au făcut publică o discuţie pe care au avut-o cu un dispecer de la SAJ Cluj prin serviciul telefonic de urgenţă 112. Fetiţa lor de un an şi şase luni urina cu sânge, iar operatorul SAJ i-a certat pe părinţi, spunându-le că respectivul caz nu este o urgenţă.

Discuţia respectivă ar fi avut loc în luna noiembrie şi părinţii abia acum au reuşit să obţină înregistrarea telefonică.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) s-a sesizat în acest caz.