Pericol de catastrofă, avertizează Raed Arafat. România, sub asediul furtunilor și incendiilor
România traversează o perioadă critică, marcată de fenomene meteorologice extreme, incendii de vegetație și riscuri majore pentru populație. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a transmis luni un avertisment ferm, subliniind necesitatea unui comportament responsabil în fața pericolelor iminente.
Bilanțul ultimelor 24 de ore este alarmant: 85 de localități din 16 județe au fost lovite de furtuni violente, unele sub cod roșu și portocaliu, cu pagube materiale importante și victime, a transmis Arafat, în direct la Digi24.
„Situația este așa. Dacă luăm ce s-a întâmplat ieri, unde am avut și cod roșu și cod portocaliu de furtună, au fost afectate 85 de localități din 16 județe. Inclusiv, am avut și incendii care au dus la apariția unor victime, din păcate”, a declarat acesta.
Incendiile de vegetație au avut consecințe dramatice: în județul Bihor, o persoană a suferit arsuri pe 50% din suprafața corpului, iar la Galați, un alt bărbat a fost rănit cu arsuri pe 15% din corp. Totodată, la Arad, o casă de 200 de metri pătrați a fost mistuită de flăcări după ce a fost lovită de trăsnet.

Apel la responsabilitate și prudență
Raed Arafat a lansat un apel categoric către populație, mai ales în contextul mesajelor de avertizare RO-Alert.
„Recomandarea noastră către populație este următoarea: să stea în casă când este vijelie, să evite să iasă dacă nu este necesar. Când primești mesajele RO-Alert, să execuți recomandările din mesaj.
Există risc de obiecte care să cadă. De exemplu, ieri am avut obiecte desprinse de pe 35 de imobile. Vă dați seama că asta poate lovi persoane pe stradă, în apropierea clădirilor”, a subliniat șeful DSU.
Un alt pericol major rămâne prezența în câmp deschis în timpul furtunilor cu descărcări electrice.
„Când ești pe cod roșu, trebuie să fii departe de câmpul deschis, din cauza trăsnetelor și riscului de a fi afectat. Am avut, din păcate, în ultimele situații, persoane trăsnite și chiar cu decese, nu în codurile de ieri și astăzi, dar în alte episoade recente”, a avertizat Arafat.
Riscul de viituri și incendiile, în continuă creștere
Șeful DSU a atras atenția și asupra pericolului viiturilor, mai ales în zonele montane sau rurale.
„Populația trebuie să fie pregătită să meargă la un loc înalt, cel puțin în podul casei dacă nu pot ajunge în altă parte. Să asculte ce spun autoritățile.”
Între timp, incendiile de vegetație continuă să pună la grea încercare echipele de intervenție. După stingerea incendiului din Buzău, un nou focar a apărut la Niculițel, în județul Tulcea, unde două elicoptere acționează deja. În Caraș-Severin, în zona montană, un al treilea elicopter e implicat în stingerea unui incendiu de pădure.
„Stingem un incendiu, apare altul. Se lucrează cu forțele terestre de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de la Ocolul Silvic, cu serviciile voluntare de pompieri.
Și pentru asta, recomandarea și rugămintea noastră către populație: să evite orice foc deschis în zonele de câmpie sau de pădure. Orice țigară nestinsă aruncată acolo poate provoca o catastrofă”, a transmis Raed Arafat.
Coordonare permanentă între autorități
Mobilizarea autorităților rămâne constantă și eficientă în gestionarea situațiilor de urgență. În toate zonele aflate sub avertizare cod roșu sau portocaliu, primăriile funcționează cu program de permanență, iar grupele operative sunt activate și monitorizează evoluția evenimentelor în timp real, în colaborare directă cu Centrul Național de la Minister.
„Avem primării cu permanență în toate zonele cu cod roșu sau portocaliu, grupele operative sunt activate, se discută continuu cu Centrul Național de la Minister. Domnul ministru Predoiu monitorizează situația, suntem în permanentă legătură cu dânsul și, bineînțeles, este informat și premierul. Orice este nevoie, se asigură în cel mai scurt timp”, a asigurat șeful DSU.