Potrivit PwC, băncile europene au vândut deja împrumuturi în valoare de 54,5 miliarde de euro de la începutul anului şi până în prezent iar alte credite în valoare de 84 miliarde de euro sunt în mijlocul procesului de vânzare. Băncile din Marea Britanie şi Irlanda sunt responsabile pentru mai mult de 60% din tranzacţiile negociate în prezent, după ce în perioada 2009-2014 au vândut credite în valoare de 125 de miliarde de euro. 

'Nu este o surpriză faptul că Marea Britanie şi Irlanda, urmate de Spania au fost pieţele cele mai active în termeni de tranzacţii din Europa având în vedere că băncile de acolo au fost foarte active în a-şi curăţa bilanţurile', a declarat preşedintele diviziei europene de la PwC, Richard Thompson. 

În perioada de după criza financiară globală băncile au început să-şi reducă bilanţurile pentru a putea respecta mai multe reglementări care le cer să deţină rezerve de capital în funcţie de nivelul activelor, să absoarbă pierderile şi să îi protejeze pe contribuabili de riscul unor intervenţii pentru salvarea băncilor. Potrivit PwC, fondurile speculative şi firmele de private-equity se numără printre cumpărătorii de credite, deoarece încearcă să obţină o expunere mai mare pe economiile din Europa. 

PwC estimează că băncile din Marea Britanie ar urma să vândă în restul anului credite în valoare de 42,5 miliarde de euro, ceea ce ar duce totalul pentru 2015 la 56 miliarde de euro. Băncile spaniole, care au deja aproximativ 15 tranzacţii în derulare, vor vinde împrumuturi totale în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro în timp ce băncile din Germania şi Italia ar urma să vândă şi ele credite în valoare de 22 respectiv 16 miliarde de euro. 

AGERPRES