Tot malul, toata mizeria din societatea romaneasca se reflecta, din pacate, in sistemul bancar. Daca la toate acestea adaugam declaratiile iresponsabile ale unor demnitari, reteta pentru demolarea bancilor are toate ingredientele. Daca primul-ministru crede ca intre felul cum vorbesti in peluza din Giulesti si declaratiile pe care le faci de la tribuna Parlamentului nu exista nici o diferenta, atunci nu trebuie sa ne miram de ce depunatorii au luat cu asalt chiar si bancile care nu au probleme. Daca stahanovistul domn Grecea crede ca poate rezolva problemele bancilor la televizor, aratand el cu degetul care banci urmeaza sa aiba probleme, atunci chiar ca va crea front de lucru pentru institutia pe care o conduce, pentru multi ani de-acum inainte.
Pe de alta parte, nici o banca din lume nu poate supravietui daca toti clientii vor banii inapoi in acelasi timp. Sistemul bancar este inima intregului sistem economic. Caderea bancilor ca popicele nu-i afecteaza in primul rand pe actionarii respectivelor banci, ci deregleaza intreaga structura economica a unei tari.
Demolarea bancilor este similara cu bombardarea Iugoslaviei de catre NATO. Paradoxal este ca, acum, bancile trebuie aparate. Chiar daca banii din banci au fost furati si din interior si din afara, a apara sistemul bancar nu inseamna stergerea cu buretele a marilor hotii. Dimpotriva. Cei care nu mai vor sa inapoieze banii ar fi primii care si-ar freca palmele daca banca de la care au luat imprumuturi ar intra in faliment.
Putregaiul din banci a inceput sa miroasa urat. De unde a venit acest putregai, aceasta murdarie, cine sunt vinovatii sunt intrebari care vor trebui sa-si afle raspunsul. Acum, important este sa fie depasit acest moment. Daca se va reusi traversarea crizei si eliminarea partii bolnave, nu numai sistemul bancar, ci intreaga economie romaneasca vor iesi mai intarite si un pic mai rumene in obraji. Daca nu…