Și de multe ori, chiar și după cele mai sângeroase și înverșunate conflicte, cele două părți își reiau, treptat, relațiile, fără ostilități, arată John Simpson într-un comentariu BBC News. Potrivit acestuia, putem vedea că începerea acestui proces se derulează chiar acum între Rusia și Ucraina. Dar rămâne de văzut cum va ieși Putin cu fața curată din acest război.

Dar, subliniază Simpson, resentimentele, în special de partea ucraineană, vor dura zeci de ani. Însă ambele părți vor și au nevoie de pace: Ucraina, pentru că orașele sale și oamenii săi au suferit o lovitură îngrozitoare, iar Rusia, pentru că, potrivit președintelui ucrainean, a sacrificat deja mai mulți oameni și echipamente decât a pierdut în cele două războaie șocant de violente ale sale din Cecenia. Desigur, acesta este un lucru imposibil de verificat, transmite BBC News.

Pentru Putin, se caută modalități de a ieși basma curată

Dar nimeni nu semnează de bunăvoie un acord de pace care ar putea duce la propria sa prăbușire.

În cazul președintelui rus Vladimir Putin, se caută modalități de a ieși basma curată. Președintele Zelenski a dat deja dovadă de multă diplomație și este dispus să spună și să facă tot ce este acceptabil pentru el și poporul său, pentru a scăpa de Rusia.

Pentru el, există un obiectiv primordial: să se asigure că Ucraina iese din această experiență îngrozitoare ca o țară unită, independentă, și nu ca o provincie a Rusiei, ceea ce președintele Putin a crezut inițial că va reuși prin acest conflict.

Pentru președintele Putin, tot ce contează acum este să poată proclama victoria. Chiar dacă oamenii din toată lumea au realizat că Rusia a ieșit șifonată din această invazie inutilă. Și chiar în ciuda faptului că cei aproximativ 20% dintre ruși care înțeleg ce se întâmplă cu adevărat în lume știu că Putin a pariat pe o fantezie creată de el și a pierdut.

Așadar, scrie jurnalistul BBC, cum va putea președintele Putin să iasă din acest război dezastruos cu fața curată, în ochii majorități rușilor?

Zelenski a pregătit deja terenul

În primul rând, probabil , o asigurare introdusă în Constituția Ucrainei, că țara nu are intenția de a adera la NATO în viitorul apropiat. Președintele Zelenski a pregătit deja terenul pentru acest lucru, cerând NATO ceva cu care Alianța nu ar putea fi de acord (stabilirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei). Dar și acuzând NATO că l-a dezamăgit prin faptul că nu a permis țării sale să se alăture Alianței, lucru care ar fi putut-o proteja de invazie.

O poziționare politică mai inteligentă și mai înțeleaptă, nu putea exista. NATO este arătată cu degetul, ca fiind vinovată, situație pe care o poate depăși cu ușurință, iar astfel Ucraina are libertatea de a acționa cum vrea.

Cel mai greu de digerat va fi răpirea definitivă de către Rusia a teritoriului ucrainean

Potrivit BBC, aceasta este partea ușoară. Va fi mai greu de îndeplinit ambiția pe care o au Zelenski și Ucraina de a adera la UE, ceva față de care Rusia este aproape la fel de ostilă, deși există și modalități de a o evita. Pentru Ucraina, cel mai greu de digerat va fi răpirea definitivă de către Rusia a teritoriului ucrainean, sfidând total tratatul internațional pe care Moscova l-a semnat pentru a proteja granițele Ucrainei.

Pentru pierderea Crimeii în 2014, Ucraina ar putea fi forțată să-și dea acceptul formal. Dar Rusia intenționează să se agațe de acele zone din estul Ucrainei care sunt deja sub controlul său.

Ucraina va supraviețui ca entitate națională, la fel cum a reușit Finlanda în 1940

În 1939, Iosif Stalin a invadat Finlanda, care făcuse parte din imperiul rus. Era sigur că trupele sale vor ajunge să o cucerească în cel mai scurt timp , așa cum Putin s-a gândit acum la Ucraina. Generalii lui Stalin, îngroziți că-și pot pierde viața, lor, i-au spus că are dreptate. Desigur, nu s-a întâmplat așa.

Războiul în plină iarnă a durat până în 1940, armata sovietică a fost umilită, iar Finlanda a rămas în istorie ca țara care a rezistat cu eroism unei superputeri.

A pierdut teritorii, pentru că autocrați precum Stalin și Putin trebuie să iasă din aceste războaie părând că au obținut o victorie. Dar Finlanda a păstrat cel mai important și cel mai nepieritor lucru: independența deplină, ca națiune liberă, autodeterminată.

Așa cum stau lucrurile astăzi, Ucraina, după ce a ținut piept atacurilor rusești și a făcut ca forțele lui Putin să pară slabe și ineficiente, ar trebui să poată face asta. Dacă trupele lui Putin nu pot captura Kievul și mai mult din teritoriul Ucrainei, atunci Ucraina va supraviețui ca entitate națională, la fel cum a făcut Finlanda în 1940.

Pierderea Crimeii și a unor părți din estul Ucrainei ar fi o pierdere amară, ilegală și complet nedreaptă. Dar Vladimir Putin ar trebui să înceapă să folosească arme mult mai eficiente, dacă vrea să iasă învingător. Așa cum stau lucrurile acum, nimeni nu se mai îndoiește cine va fi adevăratul câștigător al acestui război.