Îi dă afară pe loc dacă nu susţin războiul. Se petrece în Rusia unde deja s-a aflat de cazul unei directoarea a două cinematografe. Acesta a fost forțată să demisioneze după ce a semnat o scrisoare deschisă pentru pace.

Cu alte cuvinte, angajaţii ruşi care se opun războiului din Ucraina sunt concediaţi. Directoarea Ekaterina Dolinina este una dintre victimele din Rusia. Acesta este în vârstă de 29 de ani şi este directoare a două mari cinematografe din Moscova. Ekaterina Dolinina a semnat o petiţie prin care se cerea încetarea războiului. Ea a fost concediată deoarece nu a vrut să-şi retragă numele de pe foaie.

Ca și multe alte persoane din lume, Ekaterina a primit pe 24 februarie mai multe mesaje referitoare la război. Aceasta a declarat pentru The Moscow Times că nu şi-a dat seama la început despre ce e vorba şi că abia după 15 minute a înţeles că armata rusă a invadat Ucraina.

Dezvăluirea directoarei demise: Cum puteam să-mi continui viața?

Preşedintele rus Vladimir Putin tocmai rostise un discurs în primele ore ale dimineţii prin care anunţa începerea unei „operaţiuni speciale” în Ucraina – un război agresiv împotriva vecinului pro-european al Rusiei, care a ucis mii de oameni, inclusiv civili şi copii, în prima săptămână.

„Nu am înțeles ce să fac în continuare. Cum puteam să mă duc la serviciu ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Cum puteam să-mi continui viața?”, a spus Dolinina.

A doua zi, ea și-a adăugat numele la o petiție împotriva războiului – una dintre zecile de scrisori deschise din diferite sfere profesionale care se adresează lui Putin și îi cer să facă un pas înapoi. Dolinina a semnat o scrisoare care circula printre profesioniștii din domeniul cultural și artistic. Scrisori similare au fost semnate de economiști, profesori sau medici.

A fost pusă în fața a două opțiuni

Sursa citată a arătat că directoarea a fost solicitată la o întâlnire de către angajatorii ei – sala de cinema MosKino – și i s-a dat de ales. Să facă o declarație publică în care să spună că numele său a fost adăugat din greșeală sau să demisioneze. MosKino nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

„Nu am ezitat să semnez și nu regret acest lucru. Dar nu mă așteptam că va duce la o concediere forțată”, a declarat Dolinina într-un interviu.

„Știam, ca cineva care lucrează într-un institut cultural legat de guvern, că dacă aș fi fost reținută la un protest sau aș fi postat ceva agresiv pe rețelele de socializare aș fi putut fi concediată. Dar nu mi-am imaginat niciodată că se va întâmpla așa ceva pentru că am semnat o scrisoare deschisă în care se cerea pace”, a spus ea.