Potrivit unui comentariu publicat de Radio Free Europe, ceea ce nu se știe exact este cum va candida Putin și ce va spune în campanie. Mai presus de orice, nu se știe cum va aborda războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Altfel spus, în timp ce Putin se îndreaptă spre un nou mandat, în contextul unui război devastator, ceea ce merită de urmărit este propaganda, simbolismul și retorica pe care le va folosi pentru a câștiga. Evenimentul din 14 decembrie, prima sa conferință de presă de la începutul războiului, a dat un prim indiciu al acestui lucru.

O nouă candidatură

Nimeni nu a fost surprins de intenția lui Putin de a candida, lucru pe care l-a confirmat săptămâna trecută. Din 2020, când a promovat un amendament constituțional care i-a permis să rămână în funcție până în 2036, Putin a pus bazele unei noi candidaturi.

Ceea ce a fost surprinzător la anunțul din 8 decembrie a fost că a fost atât de discret. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că a fost spontan, deși mulți observatori s-au îndoit de acest lucru.

Putin a susținut că a avut „gânduri diferite în momente diferite” cu privire la obținerea unui nou mandat, dar, a subliniat el „înțeleg că nu există altă cale”. Dacă va fi întrebat despre ceastă decizie, Putin ar putea să spună că nu a existat nicio alternativă.

La ce este bun războiul

Kremlinul a descris invadarea Ucrainei ca pe o luptă împotriva a ceea ce afirmă că sunt diverse amenințări, de la neo-nazism până la extinderea NATO, și pentru obiective ca restaurarea teritoriului, despre care Putin pretinde că aparține Rusiei. Dacă va fi întrebat la ce servește războiul, cu siguranță nu veți auzi lucruri legate de bilanțuri sau victime.

Și nu ar trebui să vă așteptați să auziți ceva despre modul în care comandanții se luptă să le mențină soldaților moralul ridicat. În plus, o altă mobilizare este inevitabilă, spun mulți experți.

Ceva despre economie?

Sancțiunile impuse de Occident, mai întâi după anexarea Crimeei și apoi după invazia din februarie 2022, au dus la creșterea rublei și au crescut costurile pentru mărfurile importate.

Acum, clasa de mijloc a Rusiei, obișnuită cu credite ieftine pentru lucruri precum credite ipotecare pentru locuințe sau împrumuturi pentru mașini, și-a văzut prosperitatea relativă dispărând încet.

Inflația este în creștere. A atins 7,5% în noiembrie. Pentru moment, însă, economia sfidează toate așteptările, lucru pe care Putin l-a subliniat la un eveniment, la începutul acestei luni, amintind previziunile care indică o creștere de peste 3% doar în acest an.

Ar trebui să vă așteptați să auziți mai multe despre puterea industrială a Rusiei și despre cum produce acum o cantitate considerabilă de armament și echipament militar aferent. S-ar putea să auziți și că salariile cresc considerabil: cu 13,2 la sută între ianuarie și noiembrie. Sau că economia Rusiei se transformă.

Femeile și copiii mai întâi?

În urmă cu 23 de ani, Putin s-a confruntat cu prima sa criză majoră ca președinte: scufundarea accidentală a submarinului cu propulsie nucleară Kursk. Gestionarea crizei din august 2000 a fost intens criticată, în special de văduvele și alte rude ale marinarilor morți.

În 2023, soțiile și rudele soldaților dislocați în Ucraina s-au plâns că soții și fiii lor sunt epuizați pe front. Desigur, femeile nu sunt anti-război; multe par să susțină obiectivele de război ale Kremlinului. Dar multe sunt anti-mobilizare, un adevărat Călcâi al lui Ahile pentru efortul de război.

Vehiculul principal pentru această disidență a fost până acum un canal Telegram numit The Way Home. În ultimele zile, organizatorii canalului au cerut oamenilor să ia cu asalt liniile telefonice și căsuțele vocale cu mesaje pentru ca plângerile lor să fie auzite de organizatorii conferinței de presă pe care a susținut-o Putin. Ar trebui să vă așteptați ca Putin să evite subiectul văduvelor de război.

Mai multe războaie culturale. Fără steag curcubeu

Putin s-a poziționat de mult timp ca un protector al valorilor tradiționale. Acest lucru s-a reflectat în măsurile radicale de politică socială adoptate în ultimele două mandate.

În 2013, a semnat o lege care interzice răspândirea propagandei homosexuale și Mai multe grupuri de advocacy LGBT au fost desemnate drept „agenți străini” .

Legea a fost extinsă anul trecut, interzicând efectiv orice expresie publică a culturii LGBT. Putin a promovat politici care oferă mai mulți bani și subvenții pentru părinții familiilor numeroase. Recent, parlamentarii conservatori, cu sprijinul bisericii ruse, au luat măsuri pentru a restricționa accesul la avorturi. Așteptați-vă să auziți mai multe aprecieri privind familia și poate, mai multe discuții despre „capitalul matern”.

Ceva ceva și pentru cărțile de istorie

Unul dintre obiectivele declarate ale Kremlinului pentru atacarea Ucrainei a fost că țara este condusă de naziști. O altă justificare a Kremlinului pentru a intra în război: un răspuns la ceea ce pretinde că a fost trădarea Rusiei de către NATO. Intrarea Rusiei în război a fost necesară pentru a bloca extinderea ulterioară a alianței, spun Putin și alți oficiali.

De fapt, invazia Ucrainei a avut efectul opus: NATO s-a extins și mai mult, Finlanda și Suedia solicitând aderarea la alianță ca răspuns direct la invazia rusă. Așteptați-vă să ca Putin să menționeze naziștii, dar și o prăpastie mai adâncă cu Occidentul – NATO, Uniunea Europeană, Statele Unit