Rubla a crescut cu 35% în acest an față de dolarul american și se tranzacționează la 55,78 pentru un dolar. O situație paradoxală, în condițiile în care valoarea rublei se prăbușise dramatic în urma invadării Ucraina, ajungând să valoreze, la un moment dat, mai puțin de un penny.

În ultimii 29 de ani, rubla rusă s-a scufundat vertiginos. În 1993, prin paritate față de dolarul american era practic fără nicio valoare, ajungând apoi să se tranzacționeze la 1 1/4 cenți când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

După doar două săptămâni, pe 7 martie, rubla se prăbușea puternic în continuare, un dolar valorând circa 136 ruble, aceasta fiind o depreciere de aproximativ 10%. În aprilie, rubla rusească atingea cel mai ridicat nivel după iunie 2020, faţă de euro, în urma unei reduceri neaşteptate a dobânzii-cheie de către Banca Centrală.

Războiul a fost extrem de profitabil pentru Putin

Războiul a fost foarte profitabil pentru Putin. Europa continuă să cumpere petrol și gaze naturale rusești. Între timp, Moscova a reușit să evite cu brio sancțiunile occidentale, găsind cumpărători pentru petrolul rusesc cu o reducere de preț față de prețul global. O altă sursă de venit a Rusiei este vânzarea grâului ucrainean, scrie Barrons.

Rubla s-a redresat în ultimele săptămâni datorită conversiei obligatorii a valutei străine de către companiile axate pe exporturi. De asemenea, a existat o cerere slabă pentru dolari și euro, pe fondul scăderii importurilor și al restricțiilor privind tranzacțiile transfrontaliere.

Rubla poate crește cu încă 60% până la sfârșitul anului 2023

Acesta este cel mai semnificativ avans pe care l-a avut rubla de când a început să fie tranzacționată față de dolarul american.

Cel mai probabil, rubla va crește cu încă 60% până la sfârșitul anului 2023, scrie Barrons. Ce ar putea însemna acest lucru pe „tabla de șah globală” este o chestiune de timp, subliniază site-ul american.

Rubla este atât de puternică, încât oficialii ruși încearcă să o slăbească

Prețurile mărfurilor sunt în prezent tot mai mari și, deși există o scădere a volumului exporturilor rusești din cauza embargoului și a sancțiunilor, creșterea prețurilor mărfurilor compensează mai mult decât aceste scăderi”, a declarat Tatiana Orlova, economist principal la Oxford Economics.

Rubla este atât de puternică în acest moment, încât oficialii ruși încearcă să o slăbească. Viceprim-ministrul rus Andrei Belousov a declarat că au existat discuții cu privire la țintirea unui curs de schimb „optim” de 70-80 ruble pentru un dolar, pentru a încuraja creșterea economică, a raportat Bloomberg.