Premierul rus Vladimir Putin a declarat, luni, ca AvtoVAZ, cel mai mare constructor auto din Rusia va primi cel mai probabil un ajutor de stat in valoare de 590 milioane de dolari pentru a putea supravietui scaderii vanzarilor si cresterii datoriilor.

Compania, situata in orasul Togliatti de pe cursul fluviului Volga, domina economia locala, insa are datorii in valoare de 1,3 miliarde de dolari, preponderent sub forma imprumuturilor bancare.

Productia de autovehicule a AvtoVAZ a scazut cu 77% in primele doua luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2008.

In cadrul unei intalniri cu angajatii constructorului auto, premierul Putin a declarat ca suma pe care statul o va aloca va fi „substantiala”.

„Azi (n.r. luni) vom discuta si vom lua o decizie finala in privinta AvtoVAZ, pentru a-i permite acesteia sa-si plateasca furnizorii si sa-si acopere datoriile. Este vehiculata o suma de peste 20 de miliarde de ruble (n.r. 590 milioane de dolari)”, a precizat Putin.

Potrivit acestuia, dupa ce AvtoVAZ va primi ajutorul de stat, compania va putea contracta noi imprumuturi, in valoare de cel putin 90 miliarde de ruble (2,6 miliarde de dolari), pentru a-si putea finanta linia de productie.

Mai mult, premierul rus i-a linistit pe angajatii companiei si le-a spus ca pastrarea locurilor de munca sunt „garantate 100%”

De asemenea si ministrul de finante, Alexei Kudrin a declarat la inceputul acestei luni ca AvtoVAZ, alaturi de producatorul de camioane GAZ sunt companii pe care statul rus trebuie sa le salveze pentru a evita o explozie a ratei somajului in zonele unde aceste fabrici sunt situate.

Citeste si:

Piaţa rusă, colacul de salvare al industriei auto mondiale