Președintele Vladmir Putin a ordonat în această săptămână o mobilizare militară parțială, așa cum anticipau unii experți experți. S-a vorbit des despre imposibilitatea atingerii unui punct de cotitură în războiul din Ucraina, fără a se recurge mobilizarea în masă sau parțială.

Fostul lider al forțelor pro-ruse din Donețk, Igor Strelkov, a sintetizat astfel anunțul lui Putin: ”Zarurile au fost aruncate! Războiul din Ucraina și confruntarea cu NATO intră într-o nouă fază”.

Mobilizarea înseamnă o escaladare a conflictului

Mobilizarea parțială înseamnă o escaladare a conflictului. Prin urmare, războiul din Ucraina intră acum într-o fază nouă și, posibil, mult mai periculoasă. Anterior, Kremlinul a declarat în mod repetat că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina se desfășoară conform planului, dar analiștii sunt de acord că forțele ruse sunt epuizate, arată Eurasiareview. 

Este tot mai clar este că Moscova se confruntă cu o presiune politică din ce în ce mai mare pentru a arăta cel puțin un succes în conflictul din Ucraina. De asemenea, rușii obișnuiți sunt tot mai supărați că țara lor nu este susținută de aliații Moscovei.

De ce Kazahstan?

Un accent deosebit se pune acum pe Kazahstan. În acest context tensionat și având în vedere blocarea activităților de război pe teritoriul ucrainean, e probabil să se vorbească la Moscova despre chemarea în ajutor a „aliaților noștri OTSC” pentru a opri forțele separatiste ucrainene să schimbe situația în avantajul lor.

Întrebarea pe care și-o pun unii este dacă acum Kazahstanul este în pericol, riscând să fie atras de Rusia în războiul pe care îl poartă nu doar împotriva armatei ucrainene, ci, așa cum însuși Putin a declarat, „ a întregii mașinării militare a Occidentului.

Un astfel de pericol ar putea deveni foarte real în viitorul apropiat, cu excepția cazului în care liderii din Kazahstan iau măsuri în timp util pentru a-l preveni.

Care este noutatea acestui război

Nu este prima dată când Rusia se confruntă cu Occidentul. Noutatea este că, în Rusia, războiul ruso-ucrainean este văzut tot mai mult ca un război patriotic, adică un război defensiv pentru apărarea țării. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a elitelor și societății ruse tinde să o considere o autoapărare individuală a Rusiei împotriva SUA și a NATO.

În zilele anterioare anunțului mobilizării parțiale, Uniunea Internațională a ofițerilor sovietici și Uniunea Rusă a ofițerilor sovietici i-au cerut lui Putin să redenumească așa-numita ”operațiune militară specială” din Ucraina drept ”Războiul Patriotic din 2022”.

Într-un discurs adresat națiunii, Putin a descris războiul din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample pentru supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident al cărui scop este „slăbirea, împărțirea și, în cele din urmă, distrugerea țării noastre”.

Carta OTSC prevede cum se ajută aliații între ei

Liderul rus a declarat că Ucraina a atacat provinciile Belgorod și Kursk din sud-vestul Rusiei. Asta înseamnă că războiul este purtat nu doar pe teritoriul Ucrainei, ci și pe cel al Federației Ruse.

Carta Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care grupează şase foste republici sovietice, prevede că, dacă un aliat este victima unui atac armat, fiecare membru al organizației va considera acest act de violență drept un atac armat împotriva tuturor membrilor și va lua, la cererea acelui stat, acțiunile pe care le consideră necesare pentru a-l ajuta.