Armata română se dotează cu sisteme dislocabile

Armata Română face constant investiții pentru a se moderniza. Recent, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat o licitație publică prin care se dorește achiziția de noi sisteme. Acestea îi vor ajuta pe soldați în timpul operațiunilor militare.

Concret, este vorba despre sisteme modulare prin care se asigură cazarea militarilor și nu numai. Acestea se pot ocupa de tot ceea ce ține de funcționarea unui batalion.

Potrivit licitației, este vorba despre o investiție de 160 de milioane de lei. De asemenea, în următorii șase ani, trebuie livrate primele șase sisteme.

Fiecare sistem va fi format din mai multe containere modulare. O mare parte din ele vor fi amenajate ca doritoare. Este nevoie, totuși, ca unele să fie amenajate drept birouri, grupuri sanitare, dușuri sau cabinete medicale.

Sistemele acestea nu sunt noi. NATO le folosește în teatrele de operațiuni din peste tot în lume.

soldati, militari, armata romana
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

România va avea rachete Bayraktar

În 2022, Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziționarea a trei sisteme Bayraktar destinate forțelor terestre române, fiecare sistem fiind compus din șase drone fără pilot. Valoarea totală a achiziției a fost de 300 de milioane de dolari.

Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara se află într-un stadiu avansat al procesului de recrutare și pregătire pentru primirea și operaționalizarea acestor sisteme.

Infrastructura necesară este în curs de dezvoltare și va fi compatibilă și pentru integrarea sistemelor Watchkeeper, care sunt planificate să fie aduse în dotarea batalionului.

Soldații desemnați să lucreze cu sistemul Bayraktar sunt în prezent în curs de pregătire în Turcia, urmând să finalizeze acest curs în luna iunie. În acel moment, primul sistem va fi livrat la Timișoara.

Bayraktar
Bayraktar/SURSA FOTO: Wikipedia

Tancuri Abrams pentru Armata Română

Tancurile de luptă Abrams urmează să fie livrate începând cu anul 2026, fiind cea mai modernă versiune a acestui model, deja utilizată de Armata SUA.

Pe 9 noiembrie anul trecut, Congresul SUA a fost informat cu privire la intenția de vânzare către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3 și 12 vehicule derivate pe saşiu de tanc, împreună cu muniția corespunzătoare și simulatoare pentru instruire.

Contractul are o valoare estimată de aproximativ 1,07 miliarde de dolari, fiind în conformitate cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.