Salariatul este sigur numai pe o treime din valoarea pensiei cuvenite. Aceasta suma corespunde partii de CAS retinute din venitul sau si se elibereaza indiferent daca angajatorul o vireaza sau nu catre bugetul asigurarilor sociale. Daca nu varsa catre stat partea de CAS suportata de angajat, firma intra sub incidenta legii penale. Persoana care dispune utilizarea banilor in alte scopuri este pasibila de inchisoare de la sase luni la doi ani sau amenda penala (art. 146 din Legea pensiilor nr. 19/2000).
Daca salariatul este sigur de o treime din pensie, nu acelasi lucru se poate spune despre restul de doua treimi. Acesta se evaporeaza daca institutia la care lucreaza nu achita partea sa de CAS catre bugetul asigurarilor sociale. Noua lege a pensiilor (Legea nr. 19/2000), care a intrat in vigoare la 1 aprilie a.c., introduce insa o dubla responsabilitate a factorilor implicati in sistemul de asigurari sociale. Daca angajatorul nu plateste contributia proprie catre asigurarile sociale, de doua treimi din total, stagiul de cotizare a angajatilor, luat in considerare la calculul pensiei acestora, se reduce la o treime, adica la cota pe care ei a varsat-o prin retinere la sursa din salariul brut.
O treime din pensie este asigurata
„Plata acestor contributii este un element ce tine de contractul munca incheiat intre angajat si angajator. Oamenii spun: „eu am fost la munca, mie cine-mi plateste?” Statul e obligat sa-i plateasca pensia integrala, insa in conditiile in care contributiile sunt achitate integral”, afirma Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale. Ministrul explica, astfel, prezenta acestei reglementari in noua lege a pensiilor, adaugand ca efectul ei ar trebui sa se vada in „cresterea puterii sindicatelor la nivel de intreprindere”. Pentru a inlatura efectele legii asupra viitorilor pensionari, sindicatele vor trebui sa aiba un rol activ, in activitatea de urmarire a efectuarii platilor de catre angajator, catre bugetul asigurarilor sociale. Responsabilizarea depaseste insa granitele unor structuri organizate. Nu toate firmele au sindicate. In acest caz, angajatul trebuie sa-si poarte singur de grija. „Este absolut necesar sa se puna la indemana angajatilor un mijloc legal prin care sa-i poata constrange pe angajatori sa isi achite obligatiile legale. Singura solutie posibila o reprezinta recurgerea la o actiune in justitie, intemeiata pe principiile de drept comun. Insa chiar in eventualitatea succesului unei asemenea actiuni, angajatul nu se poate considera repus in drepturile sale, fiind necesar sa se ajunga la executarea acesteia prin plata efectiva a sumelor aferente asigurarilor sociale de catre angajator”, mentioneaza Nicolae Viorel Dinu, avocat la firma de avocatura Musat & Asociatii.
Pe de alta parte, casele teritoriale de pensii au competenta si obligatia legala de a trece la executarea silita a angajatorilor care nu achita cotele de contributie la asigurarile sociale, conform OG nr. 11/1996. Aceasta prevedere a existat si pana acum, dar experienta a demonstrat ineficienta procesului de executare silita. Altfel cum s-ar fi ajuns la restante de 66.000 miliarde lei catre bugetul asigurarilor sociale? Un element de noutate cuprins in noua lege a pensiilor este acela ca datornicii la CAS risca inchisoarea. Aceasta prevede i-ar putea determina pe administratori sa plateasca macar o treime din asigurarile sociale, adica partea retinuta din veniturile salariatilor. Altfel, Casa de pensii se poate constitui parte civila in procesul penal intentat angajatorului. Tocmai de aceea, mizand nu atat pe procese, cat pe teama administratorilor, ministerul de resort si-a permis sa garanteze o treime din pensie, chiar si in conditii de neplata totala. O treime din pensie o au asigurata. Pentru restul sumei, angajatii isi iau soarta in propriile maini: ori isi vaneaza directorii, ori cotizeaza intr-un sistem privat de asigurare.