Pe rand, Sorin Pantis (fost ministru al comunicatiilor), Radu Sarbu (fost presedinte al Fondului Proprietatii de Stat), Sorin Dimitriu (fost ministru al privatizarii) si Decebal Traian Remes (fost ministru al finantelor) au fost chemati sa dea declaratii. Sunt asteptati sa soseasca din concediu Victor Babiuc (fost ministru al apararii) si Valeriu Stoica (fost ministru al justitiei). Dupa cum se poate vedea cu ochiul liber, sunt o gramada de „fosti” pentru care trecerea de la fotoliul ministeriabil la scaunul murdar de lemn din fata anchetatorului nu este deloc confortabila. Toate aceste lucruri seamana, deocamdata, cu serialul „paine si circ” pentru popor. Acesta este circul.

Nimeni nu poate spune ca privatizarea RomTelecom nu ar trebui anchetata. Asupra acestei privatizari planeaza o serie intreaga de zvonuri. S-a vorbit de comisioane ilegale de sute de milioane de dolari, fara se fi dovedi, pana la aceasta ora, ceva. In ochii opiniei publice, o parte dintre cei anchetati sunt deja vinovati. Mai mult ca sigur ca multa lume s-a mirat cum de cei care au intrat la Politie au mai si iesit. Si totusi, un stat de drept presupune ca vinovatia sa fie si dovedita. Iar pana acum Politia ar parea ca bajbaie. Mult mai interesant ar fi daca ar avea mai intai o parte din dovezile acuzatoare. Este putin probabil ca vinovatii (daca ei exista) sa se autodenunte in cursul unei audieri la Politie. Chiar daca acea audiere dureaza sase ore. Sa fim seriosi, infractiunile economice nu se ancheteaza in stilul micilor gainarii. Ancheta Politiei, daca ar vrea sa fie eficienta, ar trebui sa caute dovezile comisioanelor ilegale in conturi din cine stie ce tari. Atunci cand preferi sa-i chemi la ordine pe vechii ministri, ceva spune ca Politia este departe de a face o ancheta profesionista.

De altfel, ancheta s-a cantonat, deocamdata, in jurul unui comision de noua milioane de dolari platit firmei Goldman Sachs. Actualii guvernanti afirma ca suma este prea mare sau ca nu ar fi trebuit achitata din banii RomTelecom. Pai, pentru atata lucru nu era nevoie de ditamai ancheta. Ar fi trebuit, pur si simplu, analizat de catre specialisti contractul de consultanta. Prevederile acestui contract ar fi trebuit sa spuna clar daca Goldman Sachs a primit bani multi sau putini. Pentru ca Goldman Sachs nu a inventat roata in Romania. Compania a oferit consultanta si a fost platita pentru treaba pe care a facut-o. Acest lucru se intampla peste tot in lume. Daca a meritat sa primeasca onorariu de succes (cel care pare a fi declansat ancheta Politiei) nu este la latitudinea unui ministru sau altul din Guvernul Nastase. Este o chestiune pur comerciala si contractuala. Desigur, lucrurile stau radical diferit atunci cand vine vorba de comisioane incasate ilegal. Dar, deocamdata, oficial, nu s-a declansat nici o ancheta in acest sens.

Privatizarea RomTelecom a fost contestata in ultimii ani. Mai mult ca sigur si din ratiuni populiste. Contestarea a venit pe fondul nemultumirii milioanelor de abonati. Acestia au constatat ca platesc mai mult, iar serviciile raman la acelasi nivel. Marea problema a contractului RomTelecom este ca a fost negociat prea lejer sau ca nu au fost urmarite prevederile inscrise, in special cele referitoare la cresterea tarifelor si cele privind investitiile. De multe ori, atunci cand se vorbeste despre privatizarea RomTelecom, se uita contextul international si cel intern in care s-a facut. Pe plan european, marii operatori isi faceau investitiile cu mare grija. Pe plan national, Romania era in fata unui an – 1999 – in care o astepta un varf de sarcina al datoriei externe.

Contestarea privatizarii RomTelecom nu trebuie sa devina contestarea privatizarii marilor monopoluri. Cu atat mai mult cu cat, cel putin declarativ, Guvernul Nastase pregateste inceperea privatizarii in domeniul energetic. Politia poate ancheta orice privatizare. Important este ca ancheta sa nu lase loc abuzurilor. Pentru ca asa cum, din intamplare in ultimul timp, cativa oameni au fost batuti sau omorati de oamenii legii, la fel se intampla si cu alte privatizari. Spre exemplu, fara a avea legea de partea ei, Politia ancheteaza privatizarea unor foste intreprinderi agricole de stat. Luati de val, politistii nostri ar putea sa creada ca in economie merge sa inlocuiesti creierul cu pumnul.