Concret, este vorba despre localitățile Chilii, Bisoca şi Valea Salciei din județul Buzău. Dacă în cazul primelor două este o noutate, în cazul localității Valea Salciei istoria se repetă deja pentru a treia oară, scrie news.ro.

În comuna Valea Salciei, primarul este în fruntea comunităţii din anul 2000, când a câştigat Primăria din turul doi iar în 2004 s-a luptat cu trei contracandidaţi, cel mai bun dintre ei a obţinând doar 40 de voturi. În 2008 și 2012 primarul Marian Mușat a fost singurul candidat, așa cum se întâmplă și la alegerile din acest an.

Primarul comunei este de ani buni președintele filialei din Buzău a Asociaţiei Comunelor din România și a susținut în urmă cu patru ani că în comunele unde nu există decât un singur candidat nu ar mai trebui organizate alegeri. Acesta consideră că în acest fel se pot face economii substanțiale având în vedere că un singur vot valabil exprimat ar fi suficient pentru ocupare funcţiei.

Sorin Zaman este primar în comuna Chilii din 2018, iar Florin Stemate intră în cursa pentru al doilea mandat în comuna Bisoca, după ce în 2016 a fost independent.

PSD Buzău a mai reușit astfel de performanțe și în 2016 cînd s-au înregistrat două astfel de cazuri în comunele Valea Salciei unde a fost ales primar Marian Muşat şi în comuna Pănătău unde a fost ales Nicolae Stoica.

Campania electorală a început pe 28 august

Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri, 28 august, urmând să se încheie pe 26 septembrie, la ora 7,00.

Candidaţii intraţi în cursa pentru un fotoliu de primar sau de preşedinte al CJ, dar şi pentru un loc în consiliile locale şi judeţene vor încerca, în această perioadă, să convingă alegătorii să le acorde încrederea la urne, pe 27 septembrie.

Pentru prima dată, campania electorală va fi una atipică şi se va desfăşura după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus.