Ministerul Finanţelor Publice va debloca joi sau vineri toate sumele pentru plăţile restante către fermieri, a anunţat Sebastian Vlădescu.  Sumele restante totalizează aproape 400 milioane lei.

“Cheltuielile suplimentare din primul trimestru nu ne-au asigurat lichidităţile necesare”, a explicat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, şi reprezentanţii Agrostar.

Potrivit reprezentanţilor Agrostar, sumele restante către fermieri totalizează în acest moment aproape 400 de milioane de lei.
“Domnul ministru al Finanţelor ne-a promis că va deschide finanţarea astăzi la restanţe şi că ne va sprijini în promovarea actelor normative pe care noi le-am pregătit pentru noi forme de ajutor de stat”, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

El a precizat că, după ce MFP deschide finanţare, plăţile către fermieri se pot face în una-două zile.

Protestele continuă până când banii intră în conturile fermierilor

Agriculutorii sunt mulţumiţi de promisiunile făcute de ministrul Finanţelor, dar avertizează că nu vor înceta protestele până nu îşi văd banii în cont.

“În afară de plata restanţelor nu am obţinut nimic. Este un punct important şi plata restanţelor. Subiectul acesta îl tot discutăm din luna ianuarie. Din cauza efectuării plăţilor cu întârziere, prin variaţia cursului valutar în cazul plăţilor pe suprafaţă, acestea se diminuează cu 15-20%, sumă care se returnează la Uniunea Europeană, reprezentând economii PAC.

Deficienţe sunt mult mai multe, noi am menţionat, aici, doar câteva din nemulţumirile care ne-au scos în stradă. Este un prim semnal şi poate singura acţiune ce mai poate fi controlată de sindicaliştii. S-ar putea să avem surpriza unor acţiuni violente în teritoriu, necontrolate, prin blocarea drumurilor naţionale, a vămilor, dar şi luarea cu asalt a sediilor APIA din teritoriu, dacă reacţia Guvernului nu va fi pe aşteptările noastre”, a declarat la finalul întâlnirii, preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae.

El a mai arătat că agricultorii nu vor opri protestele până nu vor vedea în cont banii promişi de ministru pentru plăţile restante pe anul trecut.

„Nu renunţăm la proteste. Încercăm să ne recuperăm subvenţiile pe anul trecut şi să deblocăm fondurile europene. Până nu vedem banii în cont nu renunţăm la proteste”, a spus Niculae.

Circa 3.000 de membri ai Federaţiei Agrostar au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, blocând zona cu zeci de utilaje agricole.