"Românii din ţară şi de peste hotare se mobilizează pentru păduri pe 9 mai, o cauză care la prima vedere nu le afectează în mod imediat şi direct calitatea vieţii. Pentru noi este încă o dovadă că oamenii îşi doresc un viitor în armonie cu natura şi că gândul unei lumi fără păduri îi alarmează. WWF va protesta alături de ei şi de organizaţiile din România pentru ca pădurile să devină o prioritate pentru întregul Guvern, pentru toată instituţia Parlamentului, nu doar pentru un minister de resort sau pentru câţiva deputaţi preocupaţi de mediu', afirmă WWF-România.

Conform centralizării realizate de organizaţie, protestele, câte se vor derula sub sloganul 'Împreună putem opri masacrul pădurilor', sunt programate să aibă loc în Bucureşti, Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Vaslui, Constanţa (pe 10 mai va avea loc protestul 'DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa'), precum şi în Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal şi Londra.

"Nu este de ajuns ca un ONG să aibă putere de mobilizare, ci este nevoie şi de o expertiză foarte bună, prin care să poată să-şi argumenteze punctele de vedere. De aceea, pentru a găsi soluţii trebuie să ne implicăm în mod coordonat şi unit. Este nevoie de oameni şi organizaţii care mobilizează societatea în stradă, oameni şi organizaţii care investighează şi dezvăluie fisurile sistemului, oameni şi organizaţii care deţin expertiză în domeniul forestier, economic sau legislativ. WWF sprijină mişcarea împotriva despăduririlor abuzive prin expertiză în domeniul forestier şi prin soluţii pentru protejarea naturii şi bunăstarea comunităţilor locale', notează WWF-România.

În Bucureşti, locuitorii se vor aduna, începând cu ora 16,00, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle, unde sunt aşteptate în jur de 9.000 de persoane. Anunţul de mobilizare a fost postat pe Facebook de campania Uniţi Salvam, aflată în epicentrul protestelor împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montana şi împotriva exploatării gazelor de şist. Protestatarii vor merge, în marş, la Guvern, Palatul Cotroceni şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.

"Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicităţi cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanţii care s-au succedat la putere în ultimii 25 de ani", se arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

Evenimentul organizaţiilor de mediu este susţinut şi de Federaţia Proprietarilor de Păduri, care consideră că mişcarea socială este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de păduri în ultimii ani.

"Este o mişcare cu care nu putem să nu ne solidarizăm. Practic această ampla mişcare socială este o solidarizare la problemele pe care noi le-am ridicat pentru sectorul forestier: aprobarea Codului Silvic, stoparea concentrării economice, etc. Sunt două planuri ale mişcării: o direcţie de forţă, de a atrage atenţia autorităţilor asupra unei "crime de mediu", aşa cum este perceput fenomenul tăierilor ilegale şi o abordare participativă, de iniţiere de consultări şi dialog între principalele grupuri sociale implicate (ONG-uri de mediu, Uniţi Salvam, proprietari de păduri), din care sa rezulte propuneri viabile de politici publice, care să fie susţinute pentru a fi transpuse de către puterea executivă. Codul Silvic este rezultatul unui astfel de proces real de consultare publică", precizează Federaţia Proprietarilor de Păduri într-un comunicat remis AGERPRES.

Pe de altă parte, platforma de campanii online de-clic.ro anunţă lansarea petiţiei "Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!', document semnat de peste 6.000 de persoane la numai o zi de la anunţare.

Un număr de 27 de organizaţii din România şi străinătate s-au reunit pentru a susţine demersul adresat membrilor Camerei Deputaţilor, care, în săptămânile următoare, vor re-examina, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.

Motivul petiţiei şi una dintre cauzele cererii de re-examinare o reprezintă limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România.

Joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat, la Galaţi, că speră ca săptămâna viitoare Codul Silvic să treacă de Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis să îl promulge şi apoi 'să-şi intre în drepturi'. Oficialul a precizat că ministerul are deja pregătite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.

În data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care preşedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.

AGERPRES