Protejarea oceanelor este pe agenda UE. Suma imensă pe care o alocă uniunea pentru combaterea poluării

Uniunea Europeană (UE) va aloca 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor și promovarea sustenabilității. Asta se va întâmpla printr-o serie de inițiative desfășurate în acest an, a anunțat marți comisarul european pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevičius, conform Reuters.

Cele 40 de angajamente ale UE cuprind o gamă largă de acțiuni, de la combaterea poluării marine la sprijinirea pescuitului durabil și până la investiții în economia albastră, care se referă la utilizarea sustenabilă a resurselor marine în activitățile economice. Aceste angajamente au fost prezentate în cadrul conferinței anuale „Oceanul nostru”, desfășurată în această săptămână la Atena și la care participă aproximativ 120 de țări.

”Oceanul este parte din noi şi este responsabilitatea noastră comună”, a declarat Virginijus Sinkevicius.

Angajamentele UE includ sprijinirea a 14 investiții și a unei reforme în pescăriile sustenabile din Cipru, Grecia, Polonia și Portugalia, cu o valoare totală de aproximativ 1,9 miliarde de euro.

980 de milioane de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru proiecte

De asemenea, se va aloca suma de 980 de milioane de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru proiecte în Cipru, Finlanda, Grecia, Italia și Spania, care vor sprijini patru investiții și două reforme destinate combaterii poluării maritime.

În plus, alte inițiative sunt concentrate pe sprijinirea țărilor africane în dezvoltarea economiilor lor albastre.

Peste 400 de noi angajamente urmează să fie anunțate în cadrul ediției din acest an a conferinței „Oceanul Nostru”, a dezvăluit un oficial guvernamental elen care a preferat să-și păstreze anonimatul. Aceste angajamente sunt evaluate la aproximativ 10 miliarde de dolari.

În luna trecută, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice a anunțat că temperaturile oceanelor au atins un nivel record în luna februarie. Astfel, temperatura medie globală la suprafața mării a fost de 21,06 grade Celsius. Această valoare a depășit recordul anterior, care era de 20,98 grade Celsius. El a fost stabilit în august 2023, conform datelor istorice. Aceste date au început să fie colectate începând din anul 1979.

De la lansarea sa în 2014, conferința anuală „Oceanul Nostru” a generat mobilizarea a peste 2.160 de investiții, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari.